După proteste, Ministerul Educației alocă sute de milioane

Ministerul Educației și Cercetării alocă prima tranșă de bani către reformarea învățământului superior. Suma a fost deja aprobată de Guvern, a anunțat ministrul Anatolie Topală. Banii sunt destinați pentru reorganizarea și dotarea instituțiilor, dar și pentru a spori calitatea și competitivitatea centrelor de cercetare.

Miercuri, 15 iunie când s-a desfășurat ședința Guvernului unde a fost luată decizia de absorbție a Universității Agrare de Stat a Moldovei, reprezentanții UASM au protestetat, dar nu au fost auziții. 

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării: „Anunț public alocarea de către Guvern a 290 de milioane de lei pentru 13 instituții de învățământ, care vor derula 20 de proiecte. De asemenea, vom aloca 23 milioane de lei pentru cercetători. Astfel, în total se vor aloca pentru sistemul de în învățământ și cercetare 312 milioane de lei.”

Aportul Ministerului vine după câteva zile de la protestele împotriva absorbției unor universități din țară, inclusiv, a fuzionării Universității Agrare cu Universitatea Tehnică din Moldova.

BORIS GĂINĂ, savant și specialist în domeniul oenologiei: „Ne-ar dezamăgi, fiindcă noi am votat PAS-ul, n-au decât să facă concluziile respective. Nu așa se face reforma, cu viteza cosmică fără ca societatea să participe, fără ca să fie bine cântărită. Așa nu se face.”

„Trebuia de mult să conlucreze în comun cu toți rectorii, directori de instituții. Fiindcă nu este bine când oamenii pleacă în concediu, sau înainte de a pleca în concediu să anunțe așa decizii.”

În urma protestelor, ministrul Educației și Cercetării anunță că cele 290 de milioane de lei sunt alocate pentru 13 instituții de învățământ, care vor derula 20 de proiecte, destinate atât studenților, cât și profesorilor-cercetători.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării: Țin să subliniez că suma de 290 milioane de lei este prima alocare de fonduri în sistemul de învățământ. Cea de a doua urmează să fie acordă la începutul anului viitor. Pentru domeniul cercetării va fi alocată suma de 23 milioane de lei, acești bani vor fi investiți în oameni pentru a încuraja să facă cercetare la noi acasă.

În acest an, s-a mărit, cu 200 de locuri, cifra de admitere, încurajând creșterea numărului de studenți la specialități, precum: științe, inginerie și IT.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării: „Admiterea la studii se va realiza în 13 instituții de învățământ superior începând din 13 iulie. Angajații instituțiilor absorbite vor fi transferați la instituțiile publice absorbante cu respectarea prevederilor legislației în vigoare.”

Ministerul Educației asigură nu vor exista probleme în admiterea studenților la universitățile care au fost absorbite, iar procesul de înmatriculare va fi unul transparent.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării: „Studenții înmatriculați conform programelor de studii superioare de licență, master și doctorat de la instituțiile de învățământ superior absorbite vor transferați în instituțiile de învățământ care fuzionează la aceleași programe de studii și taxe stabilite anterior. Transferul studenților se va efectua până la 25 august, 2022.”

Aproximativ 20 000 de studenți și 1500 de cadre didactice vor beneficia de aceste investiții.

În prezent, Republica Moldova se confruntă cu o criză a cadrelor didactice de aproximativ 2300 de specialiști, în special, în zonele rurale, unde profesorii sunt obligați să predea și alte materii.