Dintre toate ramurile economiei naționale, turismul a fost cel mai puternic lovit de către pandemia de COVID-19. Sectorul HoReCa, a cărui activitate este bazată în mare parte pe activități turistice, a fost afectat fără precedent. În prezent, după anularea restricțiilor, ramura turismului este într-un proces de reabilitare rapidă, iar în 2022 cel mai probabil se va reuși să fie recuperată căderea provocată Coronavirus. Despre aceasta a vorbit expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, în cadrul unei emisiuni.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice: „Noi vorbim despre turismul organizat, care îl putem estima relativ bine. Noi avem agențiile de turism, care raportează câți turiști vin în Republica Moldova și câți pleacă peste hotare. Dar avem și turismul neorganizat, atunci când oamenii pleacă peste hotarele țării de sine stătător sau din contra, când străinii vin în Republica Moldova într-o formă neorganizată.”
Potrivit specialistului, în 2019, aproape 377 de mii de moldoveni și cetățeni străini au fost deserviți de către agențiile de turism din Republica Moldova, în mod organizat. În 2020, din cauza pandemiei, numărul turiștilor deserviți de către agențiile de turism moldovenești a scăzut la 125 de mii de persoane. În 2021, pe fundalul relaxării restricțiilor, au fost deserviți de către agențiile de turism moldovenești 320 de mii de turiști străini și moldoveni.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice „În anul 2021, noi am avut aproape 70 000 de străini, care au venit în Republica Moldova. S-a recuperat bine numărul turiștilor moldoveni care au plecat peste hotare. Avem și primul record, de 24 de mii de turiști străini, care în mod oficial, organizat, au venit în Republica Moldova. Nu a mai fost vreodată așa ceva. De fapt, recuperarea turismului în Republica Moldova are loc din contul turismului organizat”
Potrivit lui Ioniță, în 2021, țările în care practic lipseau restricțiile pandemice au fost cele mai vizitate de către turiștii moldoveni.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice: „Conform foilor de odihnă, în 2021, pe locul I se află Turcia cu 48 %. În foarte multe țări erau restricții de călătorie. De aceea, Turcia domină deoarece acolo a fost mai ușor de circulat decât în alte țări. Pe locul doi se află Egiptul cu 22,6 %, iar pe locul III, Bulgaria cu 16,9 %.”
Expertul este de părere că în perioada pandemiei pensiunile din Republica Moldova au beneficiat de o oportunitate fără precedent. Moldovenii neavând posibilitatea să plece peste hotare la odihnă au vizitat și s-au odihnit în pensiunile moldovenești. În trimestrul I din 2022, în valoare anuală, s-au înregistrat 25,3 mii de turiști cazați în pensiuni. Ultima dată, a fost ceva similar în 2016, când au fost 21 mii de turiști, în valoare anuală.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice: „Concluzia este următoarea: pandemia a lovit enorm asupra ramurii turistice. Lovitura a fost una fără precedent. Mai puternică decât atunci când s-a destrămat Uniunea Sovietică și era o criză totală. Recuperarea în agropensiuni este destul de rapidă. Recuperarea turismului în municipiului Chișinău este mai lentă.”
Potrivit economistului, Veaceslav Ioniță, primul trimestru din 2022, 4800 de cetățeni din Republica Moldova s-au odihnit la o pensiune, iar anul trecut au fost 2900 de moldoveni.