Bustul Regelui Decebal a fost dezvelit în centrul orașului Edineț. Sculptura a fost înălțată grație implicării autorităților locale și Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. Lucrarea din bronz cântărește aproape 150 de kilograme și a costat 5300 euro, relatează NordNews.md.
Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț: „Am depus efort considerabil pentru a veni aici, pentru că este o zonă mai specială, o zonă, unde încă dacismul nu se simțea la el acasă. Sunt sigur că prin Decebal deja a venit și la el acasă, aici, la Edineț, în această zonă. Nu are decât să ne bucure, să ne onoreze și să ne cinstească prin prezența lui, aici, în centru Edinețului. Sunt sigur că va fi de bun augur.”
Orașul Edineț este așezat pe o vatră de istorie și cultură dacă. Astfel a motivat primarul orașului, decizia de a edifica în localitate bustul regelui dacilor.
Ciprian Ciubuc, deputat în Parlamentul României: „Decebal a fost simbolul suveranității, romanității din spațiul carpato-danubian. Dacii au fost liberi și poporul nostru este liber.”
Boris Volosatîi, deputat în Parlamentul României: „Eu sunt profesor de istorie, ca format. Cum să nu fiu aici prezent, când un simbol al adevărului nostru istoric este inaugurat în centrul Edinețului? Prin acest eveniment încă o dată spunem că suntem acasă.”
Sculptura a fost înălțată grație asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, care a alocat în acest sens 5300 de euro.
Grigore Guțu, președintele Asociației culturale „Dacii Liberi”: „Noi reprezentăm tot trecutul nostru prin haine, după cum vedeți, suntem în perioada aceea. Pentru a afla tânăra generație cât mai mult despre istoria, trecutul și valorile noastre. Și, cum vedeți, în spatele meu este marele rege al dacilor.”
Bustul de aproape 150 kg de bronz a fost realizat de sculptorul Veaceslav Jiglichi, care a muncit la acest proiect o lună și jumătate.
„Suntem daci și ar trebui să știm istoria noastră, de unde suntem, de unde ne-am luat noi. Și cu aceste evenimente și toți din jur o să afle și se mai civilizează puțin”.
„E o tradiție. Trebuie să susținem tradiție, nu?”.
„Trebuie să fim mândri. Punct”, spun trecătorii.
Lucrările artistice au fost coordonate de Fundația Monumentum din Republica Moldova și Societatea Cultural-Istorică Mihai Viteazul din Ploiești.