India a impus restricţii la exporturile de zahăr, pentru prima dată în ultimii şase ani, plafonând exporturile din acest sezon la zece milioane de tone, conform unui ordin guvernamental, pentru a preveni creşterea preţurilor pe plan intern, după ce un volum record a fost vândut pe piaţa globală, scrie economica.net.
După anunţarea deciziei, preţul zahărului rafinat la Londra a urcat cu peste 1%. Guvernul a cerut exportatorilor să solicite permisiunea sa pentru orice livrări în afara ţării în perioada 1 iunie – 31 octombrie.
India este cel mai mare producător mondial de zahăr şi al doilea mare exportator după Brazilia. De asemenea, India este al doilea mare producător mondial de grâu.
„Guvernul este îngrijorat de preţul ridicat al alimentelor şi, de aceea, încearcă să se asigure că rămâne suficient zahăr în ţară pentru a acoperi necesarul intern”, a declarat un dealer din Mumbai, angajat la o firmă globală de trading.
Pe 14 mai, India a anunţat interzicerea exporturilor de grâu, pe fondul scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.
După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au explicat că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Însă, decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.