Dronele care ”scuipă semințe” – Dendra System reconstruiesc pădurile

Omenirea pierde păduri într-un ritm alarmant. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, estimează că 420 milioane de hectare, de pădure, au fost pierdute din cauza utilizării agricole (în mare parte creșterea bovinelor, boabele de soia și cultivarea palmierului uleios), încă din 1990.

Omenirea pierde păduri într-un ritm alarmant. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, estimează că 420 milioane de hectare, de pădure, au fost pierdute din cauza utilizării agricole (în mare parte creșterea bovinelor, boabele de soia și cultivarea palmierului uleios), încă din 1990. Între 2015 și 2020, aproximativ 10 milioane de hectare au fost distruse în fiecare an. Pădurea tropicală amazoniană, de exemplu, a pierdut o zonă considerabilă de plante și copaci în 2019 și s-a văzut că ratele de defrișări au crescut cu 30% până la punctul lor cel mai înalt din ultimul deceniu.

Cu toate acestea, există speranță. Un studiu recent din revista Nature a constatat că „restaurarea a 15% din terenurile convertite în zonele prioritare ar putea evita 60% din extincțiile preconizate în timp ce sechestrează 299 gigatone de CO2”. Aceasta reprezintă o treime din creșterea totală a dioxidului de carbon atmosferic de la începutul Revoluției Industriale.

Ca răspuns, guvernele, ONG-urile, organizațiile de caritate și chiar întreprinderile private au conceput și implementat planuri de reîmpădurire, care funcționează după principiul „ia-un-bănuț, lasă-un-bănuț”.

Problema este că eforturile de reîmpădurire necesită multă muncă. Este necesar de cizme pe pământ și de mâini în sol, pentru ca aceste campanii să aibă succes și forță fizică majoră omenească, care at trebui să lucreze neîncetat. Atunci s-a implicat ”Dendra Systems”, o companie de restaurare a pădurilor bazată pe drone. Cu ajutorul avionicii și automatizării moderne, campania a reușit să planteze 4 milioane de răsaduri, doar în 2019. Compania estimează că o pereche de operatori, care zboară zece drone, ar putea planta până la 400.000 de copaci pe zi.

Drona de însămânțare, se deplasează la aproximativ 2 metri de sol și urmând traseul de zbor predeterminat, își pompează capacitatea de 150 de păstăi de semințe, cu o rată de aproximativ una pe secundă pe/și în sol, în funcție de condițiile și tipul solului a copacului plantat.

Pentru Dendra, acest set de instrumente de plantare, include două tipuri de platforme de drone aeriene autonome, modificate la nivel comercial, un AI vizual, un algoritm de învățare automată pentru stabilirea modelelor de însămânțare și un ”scuipător de semințe” personalizat care trage păstăi de dimensiuni, de marmură, ambalate cu copaci și toți nutrienții de care au nevoie pentru a crește. De la înființarea companiei în 2014, aceasta a încheiat aproape 40 de contracte în 11 țări, lucrând în mare parte cu companii de extracție a resurselor pentru a repara peisaje după finalizarea activității miniere și forestiere.

Procesul de restaurare în patru părți al companiei începe cu o analiză aeriană aprofundată a suprafeței care urmează să fie recuperată, analizând „terenul, topologia, substanțele nutritive, biodiversitatea”, a spus fondatorul Lauren Fletcher în timpul unei prezentări ”Ted Talk” din 2017, precum și a pantei , tipul de sol și umiditate. Cea mai mare dronă cartografică Dendra poate transporta până la 22 de kilograme de echipamente.

Sursă informație: https://www.engadget.com/dendra-systems-seedspitting-drones-rebuild-forests-from-the-air-170048595.html