DRAGU: scăderea inflației este datorată independenței energetice

Guvernatoarea Băncii Naționale din Moldova, Anca Dragu, a declarat, într-un interviu pentru presa de la București, că inflația în Republica Moldova a scăzut cu 30%, de la 34,3% – la puțin peste 4%, și că aceasta s-ar datora în primul rând independenței energetice. Potrivit guvernatoarei, dependența totală de gazul rusesc a condus la explozia prețurilor și la acest sentiment de nesiguranță în general care a amplificat inflația. Astfel, odată cu găsirea de soluții alternative, a adăugat Dragu, s-a văzut reducerea prețurilor în general și o „dezinflație”.

Anca Dragu, guvernatorul BNM: „Sunt foarte mândră să vă spun că am reușit să avem o inflație în Moldova de puțin peste 4 la sută. De la 34,3, a fost în octombrie 2022, și acum suntem puțin peste 4 la sută, ceea ce ne-a permis să reducem rata de politică monetară, rata principală, rata de bază – la 3,75 la sută”.

Factorul principal, a menționat Dragu, este cel legat de securitatea energetică și independența energetică.

Anca Dragu, guvernatorul BNM: „De fapt, acesta a fost și factorul – dependența totală de gazul rusesc a condus la explozia prețurilor și la acest sentiment de nesiguranță în general care a amplificat inflația. Odată cu găsirea de soluții alternative, conectarea Republicii Moldova la sistemul european de transmitere a energiei electrice, partea, de asemenea, interconectării pe gaze și depozite de gaze în România și în Ucraina”.

În februarie 2024, inflația anuală s-a aflat pentru a cincea lună consecutiv în intervalul țintei, fiind de 4,3 la sută, cu 0,3 puncte procentuale mai joasă decât în ianuarie. În 2022, reamintim că în Moldova s-a înregistrat o inflație record din ultimii 20 de ani. În toamna anului 2022, inflația anuală a ajuns la 34,62%, iar la sfârșitul anului – 30,24%.