Dragobete, Cupidonul românilor

Dragobetele sărută fetele! Cunoaștem încă de la părinții sau buneii noștri că în această zi frumoasă de sărbătoare fetele mergeau în pădure să culeagă flori. Pe la prânz se întorceau în sat și le dădeau băiatului drag. Acesta o săruta, iar asta semnifica începutul relației lor.

”Dragobetele, sărbătoare strămoșească, românească. Se spune că este fiul babei Dochia și îl numim Făt-Frumos românesc, cum este 14 februarie în alte țări.”

”Ziua de 24 februarie este ziua lui Dragobete, zeul tinereței, frumuseței, ziua când trebuie să iubim cu adevărat. Noi cităm tradiția, suntem astăzi aici, felicităm lumea, nu ne este indiferent și iubim românește.”

Unii moldoveni nici nu cunosc despre existența acestei sărbători, iar alții chiar dacă știu – nu o marchează.

” Ce sărbătoarte e astăzi? Dragobetele. Ieri a fost. Asta e Ziua Îndrăgostiților? Vă doresc sănătate și tuturor îndrăgostiților să fie îndrăgostiți permanent. Cum sărbătoriți astăzi? Cu soțul. Ce cadou ați primit? Asta deja este un secret.”

” Știu că e Dragobetele, însă nu sărbătorim, asta e sărbătoarea noastră națională, dar Valentin’s day o sărbătorește toată Europa. Deci, voi pe care o sărbătoriți? Ambele. Ce cadou ați primit de la soțul dumneavoastră? Acum suntem în căutarea lui.”

”Știu că noi tineretul nu prea sărbătorim, mama mea sărbătorea când era mai tânără, acum nu. Eu sunt din satul Bujor, raionul Hâncești, iar la noi se făcea șezătoare de Dragobete. Era organizat un foc mare, unde se aduceau scaune de la vecini acoperite cu lăicere și oamenii povesteau istorioare. La noi în sat, trece un afluent al râului Nistru, iar fetele mari făceau coronițe din flori de câmp și le lăsau să meargă pe apă. Se mai făceau plăcinte de casă și sarmale.”

La 24 februarie, începe și un nou an agricol. Natură renaște, păsările îşi caută cuiburi și, potrivit credinței populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura, reînvie şi iubirea, iar Dragobetele marchează ziua în care oamenii se pregătesc pentru venirea primăverii.