Dobânzile la creditele ipotecare cresc: Cum sunt afectați moldovenii?

Expertul economic Veaceslav Ioniță atrage atenția asupra impactului majorării prețurilor la resursele energetice asupra economiei, subliniind că unul dintre cele mai vizibile efecte este creșterea dobânzilor la creditele ipotecare.

Pentru a combate inflația, Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază de la 3,6 la sută la 5,6 la sută, ceea ce descurajează consumul și contractarea de noi credite. Potrivit lui Ioniță, această măsură are un efect direct asupra creditelor ipotecare, unde o creștere a ratei de bază cu 4 la sută determină, în medie, o majorare a dobânzilor cu 1 la sută. Astfel, dobânzile pentru creditele ipotecare vor crește de la 6,9 la sută anual la 7,9 la sută anual.

Această majorare înseamnă un cost suplimentar semnificativ pentru cei care contractează un credit ipotecar. De exemplu, pentru un credit mediu de 1,3 milioane de lei, o creștere cu 1 la sută înseamnă o cheltuială suplimentară de 13.000 de lei anual doar din dobândă.

Impactul acestei schimbări nu se resimte imediat, ci gradual, pe măsură ce băncile ajustează dobânzile în funcție de rata de bază stabilită de BNM.

Veaceslav Ioniță concluzionează că scumpirea resurselor energetice nu doar că afectează direct costurile gospodăriilor, dar își lasă amprenta și asupra accesibilității creditelor ipotecare. Creșterea dobânzilor face ca achiziționarea unei locuințe să fie mai costisitoare, limitând accesul multor familii la credite. Expertul recomandă celor interesați de un credit ipotecar să ia în calcul aceste costuri suplimentare atunci când își planifică achizițiile.

Citiți mai mult:

Moldovenii consumă tot mai multă cafea: de două ori mai mult față de acum 5 ani

Fermierii invitați la consultări pentru Programul Strategic Agricol 2025-2030

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.