Doar cinci din 10 stomatologi aleg să lucreze în raioane

În acest an, pentru un loc la buget la Facultatea de Stomatologie s-au bătut 36 de tineri. Interesul sporit pentru această specialitate se datorează faptului că este prestigioasă, spun profesorii, însă doar cinci din 10 absolvenți merg să lucreze în raioane, acolo unde există un deficit de cadre, transmite moldova.europalibera.org.

Decanul Facultății de Stomatologie, Oleg Solomon spune că specialitatea a fost dintotdeauna la mare căutare.

„Eu nu văd interesul sporit pentru că este o activitatea bănoasă. Stomatologia este prestigioasă pentru că este interesantă, ca orice altă profesie medicală. Stomatologii sunt și psihologi, și neurologi.”, a declarat acesta sursei citate mai sus.

Dumitrița Baciu, șefa Centrului stomatologic raional Basarabeasca : ,,De la medicii stomatologi tineri aș dori un ajutor, să nu plece din țară, și chiar la repartizare să fie deschiși să plece într-un sat, într-un raion să lucreze. Astfel, eu cred că sistemul nostru medical s-ar schimba spre bine.”

Tânăra face naveta zilnic din orașul Cimișlia pentru a ajunge la muncă. Totodată, aceasta afirmă că moldovenii nu au deprinderea de a merge la stomatolog.

,,Oamenii de la sate nu sunt deprinși să se ducă odată la jumătate de an la un control profilactic, la medicul stomatolog. El vine atunci când îl doare și asta se întâmplă foarte des. Nu vine că, pur și simplu, gingia sângerează sau ceva de genul acesta. Numai când are ceva foarte acut, care îl deranjează foarte tare. Avem pacienți care zic: Ei, m-a durut o lună de zile, dar a fost ok. După aceasta, nu mai puteam de durere și am venit la dumneavoastră. Dar o lună de zile a stat acasă. A pus apă cu sare.”

Dumitrița lucrează alături de doi colegi, dintre care unul este pensionar.

În 2023, au absolvit Facultatea de Stomatologie 173 de studenți, dintre care 16 erau din SUA.

Datele statistice arată că în orașele din  Moldova sunt aproximativ 300 de cabinete dentare particulare. În anul 2021 existau 1.540 de stomatologi angajați în cabinetele de stat sau cinci medici reveneau la 10.000 de locuitori.