Doar 11% din moldoveni s-au vaccinat
Conform datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la etapa actuală, în Republica Moldova, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a atins pragul de 11%. Astfel, potrivit autorităților, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire este în scădere.
Denis Cernelea, secretar de stat, MSMPS: „În ultima săptămână, s-a constat reducerea cazurilor noi de îmbolnăvire cu 35%. Astfel, au fost înregistrate 308 cazuri, față de 469. Au fost efectuate peste 300.000 mii de teste, numărul cazurilor pozitive în săptămâna trecută au fost de 2%, ceea ce este un indicator foarte bun.”
La moment, se desfășoară a treia etapă de vaccinare. Toți cei care vor să se imunizeze, o pot face în oricare centru de vaccinare din țară.
Angela Paraschiv, epidemiolog: „În total în Republica Moldova au fost recepționate 929 990 doze iar până la etapa actuală avem 52 de % din doze epuizate. Prima doză a fost administrată la 366216 persoane cu ambele doze 114000 mii. Cele mai solicitate vaccine sunt Astrzeneca, Pfizer și Sputnic.”
Riscați să vă infectați cu Covid-19 chiar și după prima vaccinare. Iar persoanele care s-au îmbolnăvit după prima doză de ser nu trebuie să ia procesul de imunizare de la început.
Ninel Revenco, președinte, Comitetul Național de Experți în Imunizare: „După prima doză de vaccin, nu ești imun, iar riscul de a te îmbolnăvi de Covid este destul de mare. În cazul în care, deși ești vaccinat, te-ai îmbolnăvit, te tratezi. Iar dacă ai avut formă ușoară de Covid-19, atunci, la interval de 14 zile, mergeți la doza a doua. Iar dacă ați făcut forma gravă la un interval de trei luni de zile, puteți merge la doza doi, nu începi vaccinarea din nou.”
Cercetătorii au ajuns la concluzia că varianta indiană a Coronavirusului este cu 50% mai contagioasă decât cea britanică.
Angela Paraschiv, epidemiolog: „Riscul de a apărea o variantă nouă de tulpină mereu persistă, atât timp cât virusul circulă. Pentru a stopa această circulație, este important să ne vaccinăm. De asta și îndemnăm toată lumea să se vaccineze cu vaccinul care este la moment disponibil. Și Republica Moldova face tot posibilul să doteze laboratoarele cu echipamente pentru a identifica tulpini, dar la momentul dat, echipament nu este, dar oricum se analizează variantele de virus care circulă pe teritoriul Republicii Moldova.”
Campania de imunizare a fost lansată la 2 martie, iar până pe 25 mai au fost vaccinate 306.610 persoane. Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.