Doar 1% din suprafaţa agricolă a țării este cultivată în sistem ecologic

În Republica Moldova, există toate condițiile climatice pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Evoluțiile în acest domeniu însă, încă nu sunt pe măsura potențialul său. Dacă în 2017, suprafața totală a terenurilor certificate în sistem ecologic era de 75 686,1 ha, în 2019 aceasta s-a redus la 28 546,6 ha, dintre care 22,1 mii ha certificate în sistem ecologic și 6365 ha în conversie, scrie agroexpert.md.

Astfel, doar 1,1 la sută din suprafața agricolă a Republicii Moldova este cultivată în sistem ecologic, arată Strategia de dezvoltare agricolă a Republicii Moldova.

Pentru comparație, media în UE este de 8,5%, iar Comisia Europeană țintește o proporție de 25% până în 2030.

Conform datelor din Atlasul Agriculturii Ecologice, în anul 2020 erau înregistrați 152 de operatori, preponderent fermieri, 71 de culturi și 53 de produse ecologice. Producția agroalimentară ecologică este reglementată de Legea nr. 115/2005 cu privire la producția agroalimentară ecologică, dar aceasta se aliniază la reglementări europene abrogate.

O armonizare cu legislația Uniunii Europene în materie a fost inițiată în 2019, odată cu transpunerea prevederilor Regulamentului (UE) nr.2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului.

Controlul producției ecologice este efectuat în paralel de organisme de inspecție și certificare, unele recunoscute, altele nerecunoscute de Comisia Europeană. Aceeași dualitate persistă și la colectarea datelor statistice: datele sunt colectate și de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, ca autoritate națională competentă, și de Comisia Europeană.

Respectiv, o bună parte din agenții economici își certifică producția agroalimentară în baza Regulamentului UE, nefiind înregistrați în Republica Moldova, iar o altă parte – la organismele de control naționale, în baza Legii nr. 115/2005 cu privire la producția agroalimentară ecologică, care însă nu este în corespundere cu normele UE.

În consecință, produsele certificate în conformitate cu normele naționale nu pot ajunge pe piața europeană și astfel se restrânge și mai mult piața de desfacere pentru operatorii ecologici din Republica Moldova.

O problemă ce vizează în egală măsură agricultura ecologică și cea tradițională este lipsa cronică a personalului calificat, iar o mare parte din cei angajați lucrează în regim sezonier.

Fermele ecologice din Republica Moldova cultivă, în mare parte, culturi cerealiere. În structura de producție ecologică 75% revin producerii, 11% – procesării, 10% – zootehniei și doar 4,% – comerțului.