Dacă un american poate învăța româna… apoi noi ce avem de pierdut dacă ciripim englezește?
De v-ați rătăcit în aeroport, aplicați la un job sau pur și simplu vreți să înțelegeți versurile piesei Baby One More Time de Britney Spears, ar cam fi de dorit să vă încumetați să ziceți ceva și pe limba lui Shakespeare…
Știți oare că engleza este considerată cea mai fericită limbă de pe glob? Cuvântul ,,happy” este de trei ori mai folosit decât cuvântul ,,sad”, adică trist. Mai mult, este supranumită și limba „aerului”. Toți piloții zborurilor internaționale trebuie s-o vorbească, indiferent de țara de origine. Nu punem la îndoială, sunt piloți și printre moldoveni, dar cu restul cum rămâne?
” – Do you speak English? – Nu, nu vreau să vorbesc în limba engleză. – De ce? – Ei, mă enervează.
Nu iubesc să știe toți că știu tare multe, că pe urmă mă invidiază și vorbesc cu mine urât. Mai bine rămân mai prost decât unul înțelept. Înseamnă că cunoașteți totuși engleza, nu vreți să spuneți. Da, aici am 4 limbi: engleza, germana, franceza, portugheza – ceasul 2 mii de dolari.”
„Învăț, învăț în fiecare zi. Sunt clipuri video, pe Instagram, culeg din toate resursele câte oleacă.”
„Pasiunea pentru limba engleză a venit de la cântecele pe care le ascultam în anii ’90. – Voiați să înțelegeți mesajul? – Absolut. Și lucram cu dicționarul.”
„- Vă amintiți o situație haioasă când v-a trebuit limba engleză și atunci ați înțeles că trebuie s-o învățați? – Chiar când îmi căutam de lucru, a fost foarte greu – în multe cazuri s-a cerut limba engleză. Sau când citeam niște etichete ceva, în supermark-uri, produse de import. Era complicat, trebuia cu Google Translate.”
Apropo, în engleză nu există cuvântul dumneavoastră, se tutuiesc toți laolaltă.
Unele cuvinte sunt chiar similare, apropiate cu cele în română. Le-ați înțelege oricum, chiar dacă nu vorbiți engleza, iată câteva:
- family – familie
- dictionary – dicționar
- candelă – candle
- grain – grâne
Puteți învăța engleza, chiar dacă ați pierdut startul în școală, nu v-au prea plăcut limbile străine și nici româna, cititul și vorba (lungă) nu au fost hobby-ul principal, chiar dacă sunteți genul care se plictisește sau se descurajează ușor.
Poate fi chiar distractiv, mai ales că vă deschide o mulțime de oportunități, în diverse domenii: știință, aviație, business, entertainment, radio, diplomație sau EVIDENT – internet.
Azi nu mai e pur și simplu cool să știi engleza, e o necesitate. În fiecare an, pe 23 aprilie, marcăm Ziua Limbii Engleze. Happy Birthday!