Următoarea rundă de discuţii dintre Ucraina şi Rusia – mediată de ONU – se deschide la Istanbul. Este planificat ca delegațiile să petreacă două zile într-o clădire guvernamentală de pe malul Bosforului.
Principala problemă de pe ordinea de zi este exportul de cereale ucrainene care așteaptă expedierea în porturi. Rusia a confirmat faptul întâlnirii, subliniind că dorește să mențină „capacitatea de a controla și inspecta navele pentru a evita contrabanda cu arme”. Delegația ucraineană și-a exprimat, la rândul său, speranța că, sub auspiciile ONU, negocierile vor demara.
La începutul lunii iulie, în Ucraina erau blocate 22 de milioane de tone de cereale. Până acum, țara a furnizat aproximativ 30% din cereale Europei, 30% către Africa de Nord și 40% spre Asia. Dacă blocada Mării Negre nu va fi ridicată în curând, aceasta va duce la întreruperi în lanțurile de aprovizionare cu alimente către piața mondială și va provoca foamete în multe țări.
Pe lângă imposibilitatea exportului cerealelor de anul trecut, care amenință să se deterioreze la căldură de 30 de grade, se adaugă dificultăți cu începerea semănării. După invazia rusă a Ucrainei, până la un sfert din terenul cultivat cu cereale s-a dovedit a fi inutilizabil.