Diplome pentru agricultorii cu cea mai bogată roadă

Aproximativ 180 de agricultori din întreaga țară, au fost distinși cu diplome de merit, pentru rezultate remarcabile obținute în acest an. Evenimentul ”Seceriș 2023” a avut loc în satul Brăila, comuna Băcioi, în contextul finalizării recoltării culturilor de grâu, orz și rapiță.

Andrian Dumitraș agricultor, raionul Soroca: ,,Practicăm agricultura ecologică și cultivăm grâu. Sunt niște rezultate remarcabile – grâul ecologic peste opt tone. Astăzi am fost premiat pentru cel mai tânăr agricultor din raionul Soroca. Recent, Parlamentul a votat și a susținut agricultura ecologică, mărind plafonul de la 200 de mii la 1,5 milioane ceea ce asigură sustenabilitate în dezvoltarea businessului în agricultură.”

Ion Babără, agricultor, raionul Drochia: ,,Deținem undeva 2.800 de hectare, mai mult cereale, grâu, orz, porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, mazăre, toate culturile necesare. Roada a fost satisfăcătoare, luând în considerare precipitațiile căzute în acest an.”

Directorul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, Maxim Popov a declarat că, fermierii au fost premiați după cinci categorii. Este vorba de productivitatea înaltă a cerealelor, contribuția exemplară la plata impozitelor, crearea și menținerea locurilor de muncă, cel mai activ tânăr implicat în agricultură, precum și  mecanizatorul cu abilități tehnice remarcabile.

,,Suntem în așteptarea a circa 250 de fermieri de pe tot teritoriul Republicii Moldova. Vom premia cinci categorii de agricultori, cei care au obținut performanțe pentru grupa I. Vom premia agricultori care oferă joburi constante în sector, pe cei care plătesc taxe la stat. Îi vom remarca și pe cei tineri implicați, dar și mecanizatorii care muncesc fizic în câmp.”, spune Maxim Popov, director ADMA.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu a menționat că autoritățile planifică, în continuare, să sprijine fermierii, prin implementarea unor tehnologii moderne în agricultură.  

,,E indiscutabil cât influențează tehnologiile la roadă. Pe lângă aceste tehnologii, alt accent sunt sistemele de irigare. Deja avem trei locații, unde s-a decis că resursele pe care le-am obținut de la Banca Mondială, le vom investi pentru dezvoltarea unor magistrale de irigare, locuri de captare a apei. Acesta e viitorul. Fără investiții în aceste domenii, în aceste noi tehnologii, o să fie greu să concurăm.”, declară Igor Grosu.

Campania din acest an a înregistrat rezultate mult mai bune, față de anii precedenți, ceea ce reprezintă o realizare remarcabilă pentru producătorii de cereale, a subliniat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

,,Anul acesta a adus rezultate foarte bune. Conform datelor statistice raportate de agricultori a fost 4,04 tone/ha. Spre comparație, în 2022, media a fost de 2,7 tone/ha. În total, vorbim de aproximativ 1,4 milioane numai de grâu.”, spune ministrul.

”Seceriș 2023” a fost organizat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.