Din cauza secetei, recolta de rapiță e în pericol

Seceta din toamna anului trecut creează mari bătăi de cap agricultorilor din țara noastră. Potrivit lor, sectorul cerealier a fost grav afectat.

Alexei Ivanov, din satul Mălăiești, raionul Orhei, deține 120 de hectare de rapiță, pe care le-a semănat la mijlocul lunii septembrie, premergător fiind grâul. Fermierul a făcut totul cum trebuie, dar acum situația e diferită față de anii precedenți.

 ALEXANDRU LEAHU, JURNALIST AGRO TV MOLDOVA: La început de februarie, pe acest câmp sunt răsărite în jur de 20 de plante de rapiță per metru pătrat, deși potrivit agricultorului Alexei Ivanov, densitatea recomandată ar trebui sa fie de 45-50 de plante.”

 ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Situația nu-i bună în prezent, doar din faptul că nu avem numărul de plante necesar la metru pătrat.”

 Lipsa de precipitații după semănare este singura cauză.

 ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Aici, câmpul a fost pregătit practic din luna iulie, imediat după recoltare și o parte din umiditate s-a mai acumulat, dar în acel strat de răsărire, în acel moment, nu aveam ceea ce trebuia să avem.”

Semănarea rapiței se face la o adâncime de un cm, cel mult doi, în sol, iar după asta este nevoie de o umiditate ridicată a solului, ca să poată avea loc procesul germinare. Toamna trecută însă, solul a fost prea uscat.

ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „În acel timp nu am avut precipitații, am folosit doar umiditatea care era în sol și deja ce precipitații am avut mai târziu, de aceea, o bună parte din semințe au fost compromise și practic ele nu au răsărit.”

În prezent, cultura de rapiță iernează bine, spune agricultorul.

Anul trecut pe această vreme era mult mai frumoasă rapița? Nu a fost mai frumoasă, pur și simplu erau mai multe plante la metru pătrat.

Cultura de rapiță iese din iernat atunci când temperatura ajunge la plus 10 grade Celsius, atât ziua, cât și noaptea. Atunci se efectuează aplicarea fertilizanților.

ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Următoarea procedură va fi în perioada de vegetație. Probabil, va trebui să aplicăm fertilizanți, și anume azot. Iar mai apoi, în funcție de dezvoltarea bolilor și dăunătorilor, stropirile împotriva lor.”

Agricultorul încă mai speră la o primăvară favorabilă pentru cultura de cereale.

ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Nu va fi roada ceea care o preconizam, dar cu o primăvară bună și tehnologie respectată, s-ar putea să obținem trei tone jumătate de rapiță la hectar de strâns daca va fi totul bine.”

Anul trecut, Alexei Ivanov a avut o recoltă la rapiță de aproximativ trei tone și jumătate per hectar.