Din cauza secetei, apicultorii au pierderi de milioane
Apicultorii din nordul țării înregistrează pierderi de milioane, relatează NordNews.md. Seceta a afectat productivitatea albinelor, iar scumpirile la produsele de întreținere au sporit cheltuielile. În acest an, volumul de miere este de trei ori mai mic decât anul trecut, iar prețul angro al produsului a scăzut cu peste 30%.
Andrei Bodean deține cea mai mare prisacă din nordul țării, cu 1500 de familii de albine. Apicultorul își estimează pierderile la aproape 3,5 milioane de lei.
Andrei Bodean, apicultor, s. Iabloana, r. Glodeni: „Am rămas aproape fără miere de mai. Am strâns aproape 10 tone de miere de salcâm, poate puțin mai mult. De floarea-soarelui, tot cam atât. Trebuia să strângem 15-20 kg de la fiecare stup, dar ne-am ales doar cu 5-7 kg. Sunt apicultori care nu au strâns nimic.”
Experiența de ani de zile l-a ajutat pe apicultor să-și salveze afacerea.
Andrei Bodean, apicultor, s. Iabloana, r. Glodeni: „Apicultorii care au avut rezerve financiare sau mâncare pentru albini s-au mai descurcat. Apicultorii care nu au putut hrăni albinele s-au pomenit într-o situație dificilă. Din această cauză, mulți apicultori își abandonează prisăcile și pleacă la muncă peste hotare. Despre 12 persoane știm cu siguranță.”
De Ziua Națională a Apicultorului, producătorii și-au scos mierea pe tarabe, în cadrul unui târg care a avut loc în orașul Bălți.
Maria Sacaru, apicultor, Basarabeasca: „Cu miere de salcâm am venit. O vindem cu 170-160 lei, mierea din polifloră de vară costă 80-90 de lei pentru un kilogram, iar mierea de tei – 130 lei. Mierea din polifloră e mai puţină, iar din tei în acest an nu a fost. Noi vindem miere de tei de anul trecut. Miere din salvie tot n-am avut.”
Victoria Cojocari, apicultor, Vadul lui Vodă: „Noi realizăm marfa prin rețelele de socializare, dar ne străduim să participam la toate târgurile care se organizează, chiar şi în Chișinău, şi în raioane. Oamenii nu prea au bani. Vor, dar puţin.”
Doritorii au putut cumpăra diferite soiuri de miere, propolis, dar și alte produse apicole.
„Dacă aveam o pensie mai mare, luam și una, și alta. Am luat doar miere de salcâm. Nu prea consum zahăr, dar mierea este și utilă. Mereu am miere în casă.”
„Am ales miere de salcâm, pentru că este bună. Picuri pe mână, dacă ungi și nu se lipește, e semn că mierea e bună.”
„Am ales miere din flori. Seara, înainte de somn fierb apă și o las să se răcească. Adaug în ceașcă o linguriță de miere. Amestec și beau cu 1,5 ore înainte de somn. Dorm bine și ajută la funcționarea inimii.”
În Republica Moldova sunt aproape peste 7 000 de apicultori și peste 250 000 de familii de albine.
Anul trecut, în țara noastră s-au produs peste 5 mii tone de miere. În ultimii ani, cea mai bogată recoltă de miere a fost în 2017, când s-au produs aproape 7 000 de tone.