Digitalizarea – o soluție durabilă pentru sectorul agricol
Inovarea și digitalizarea iau amploare chiar și în sectorul agricol. Mai nou, moldovenii sunt tot mai preocupați de noile tehnologii și de aplicarea acestora pentru a își dezvolta afacerile și a obține economii mai mari.
Motiv pentru care în Capitală a avut loc conferința internațională HortiTech, la care s-a discutat despre cele mai noi tehnologii digitale pentru businessul cu fructe și legume, dar și oportunitățile acestora pentru Moldova.
Organizatorii evenimentului au fost Federația Agricultorilor din Republica Moldova, ”FARM” împreună cu reprezentanții instituțiilor de stat, consultanți și experți internaționali.
Vasile Pojoga, Federația Agricultorilor din Moldova, FARM: “Acest eveniment a fost organizat în trei țări, în Georgia, Uzbekistan și în Moldova. Scopul lui este cumva, odată ce este nevoie de a dezvolta o nouă agricultură, de a acoperi găurile care sunt rămase de criza forței de muncă de exemplu, este nevoie de tehnologizare, de robotizare. Speakeri din Italia, SUA, Georgia, Ucraina și speackerii noștri locali din Republica Moldova.”
Unul dintre acești speakeri a fost și Kateryna Poberezhna, care le-a vorbit fermierilor despre factorii care garantează succesul în agricultura pe verticală. Dar și despre cât de convenabile sunt astfel de investiții pentru moldoveni.
Kateryna Poberezhna, consultant internațional FAO, Georgia: “Moldova este o națiune foarte inovativă, iar tehnologiile date nu sunt atât de costisitoare, investițiile primare sunt puțin mari, însă cu timpul acestea își răscumpără prețul. Asta și ne-am propus să le arătăm că această sustenabilitate nu doar pentru mediu e benefică dar și pentru portmoneu.”
La acest eveniment a fost organizată inclusiv o expoziție, unde fermierii au avut posibilitatea să discute cu prestatorii de servicii, care oferă tehnologizarea și digitalizarea în agricultură și să cunoască produsele prezentate de ei, cum ar fi dronele, stațiile meteo sau tehnici de implementare a sistemelor de irigare modernă.
Viorel Ivanov, participant expoziție: „Oferim soluții de digitalizare a companiilor agricole, practic ne ocupăm de digitalizarea agriculturii. Începând de la stații meteo, utilaje ce montăm pe tractoare, combine, fotografii de înaltă rezoluție din satelit, cadastru, telematică, jurnalul agronomului, digitalizăm în totalitate o companie agricolă. Aici avem o stație meteo care preia date din câmp. Începând de la umiditatea solului, de la viteza vântului, direcția vântului, radiația solară”
Unii recunosc importanța digitalizării din propria experiență.
Alexandru Perjan, administrator companie agricolă: “Noi am fost printre primii care am digitalizat toate livezile noastre, ceea ce semnifică că noi avem stații meteo, avem senzori cu care putem controla umiditatea solului, putem controla prin umiditatea frunzelor riscul de boli și deja avem capcane pentru insecte. Noi din telefon putem vedea ce a apărut în livadă, ce insecte, ce boli, ce riscuri avem.”
Dmitry Plyuschev, fondator, companie agricolă: “Pentru a ieși pe piața internațională, trebuie să implicăm experții, tehnologiile. Să studiem, să ne implicăm, să învățăm inclusiv noi.”
La eveniment au participat peste 100 de fermieri care au avut ocazia de a interacționa cu experți naționali și internaționali, cât și cu întreprinzători care au implementat deja practici digitale în afacerile sale.