Diferența esențială dintre o seră și un solar
La prima vedere, un solar și o sera sunt același lucru. De fapt, în conversații sunt des tratați ca termeni interschimbabili. Aș vrea să vă explic diferența între cele două structuri, pentru că sunt niște diferențe, unele de preț, iar altele de funcționalitate. Sunt diferite prin structură, formă, activitate, adâncimea la care sunt construite în sol. Aceste informații sunt destul de incomplete. Pentru cei interesați de construcția unei sere profesionale, voi revenii cu articole ceva mai complexe. Pe prima pagină vă puteți abona la newsletter pentru a primi articolele noi, scrie constructosu.eu.
Unele sere au doar scop decorativ. Se poartă ideea de a lua masa într-un spațiu foarte bine luminat în timp ce îți petreci înconjurat de plante vii. Pe de altă parte solarul este văzut ca o improvizație agriculturală care oferă ceva mai puțin confort și care are forma de tunel lung la suprafață. O să vorbim un pic și despre durata de exploatare pe care o are fiecare structură în parte. Durata de exploatare este un alt mod prin care ele se pot diferenția. Serele bine construite din beton, piatră și oțel, pot avea o durată de viață de peste 200 de ani.
Ce înțelegem atunci când pronunțăm cuvântul solar?
Un solar, este o structură tip schelet, confecționat din lemn, PVC sau metal. Acest schelet este acoperit cu una sau două folii oarecum transparente si rezistente la ultraviolete. Structura este una simplă bazată pe niște tuburi curbate sau bare, în diferite forme și înfipte în pământ. Nu există fundație sau amenajări speciale. Înăuntru se formează o incintă închisă ca un tunel căpăcit la ambele capete. Îi spune solar, pentru că se bazează pe sursa de căldură venită de la soare. Solarul nu are o sursă de încălzire alternativă soarelui.
Această structură nu este conectată la rețeaua de apă, electricitate sau canalizare. Uneori, la solariile lungi, se instalează un fir temporar pentru alimentarea electrică a unui ventilator care mișcă aerul prin incintă sau se instalează un sistem de irigare. Alte ori au apă de la un furtun mobil și temporar. Solariile sunt structuri temporare. În primul rând pentru că folia sau foliile transparente au nevoie de înlocuire periodică. În al doilea rând, pentru că ele se pot muta de pe o parte pe alta a terenului sau demonta temporar atunci când nu mai este nevoie de ele.
Unele solarii pot fi demontate doar parțial, pe măsură ce cererea de fructe și legume devine ceva mai constrânsă. Pentru solarii nu se plătesc taxe pentru suprafața creată și nici nu ai nevoie de autorizație de construcție pentru a ridica unul. Se consideră a fi o construcție provizorie. La solarii, solul este descoperit, iar plantele își au rădăcinile în acest sol, sau într-un ghiveci agățat de structura metalică. Recomand construirea solariilor din oțel zincat termic și mai puțin din lemn sau PVC. Structura metalică a unui solar poate avea o viață de peste 30 de ani.
Ce este o seră și cum este diferită de solar?
Sera are fundație și este o structură permanentă având și instalații de încălzire, independente de soare. Pentru a construi o seră ai nevoie de autorizație de construcție. În seră pot crește unele plante care nu pot fi cultivate cu success într-un solar. O particularitate importantă a serelor o constituie ferestrele eficiente. Aceste ferestre sunt produse ori dintr-un tip de policarbonat, ori din sticlă dublă. Uneori, serele sunt construite parțial în sol, cu pardoseala sub nivelul de îngheț al solului înconjurător. Despre acest tip de sere vom mai discuta.
Astfel se realizează o mai bună izolație termică fără să se reducă suprafața de sticlă pe care soarele poate intra. În seria de articole 1n-cu3and – Cum să construiești corect o seră eficientă? voi explica pe larg cum să construiți o astfel de structură îngropată parțial în sol. În plus față de energia provenită de la soare, încălzirea serelor se face cu masă lemnoasă, cu gaz sau cu energie electrică. Energie electrică poate să provină din surse regenerabile preacum cea solară sau eoliană. Evident, căldura în seră vine predominant de la soare.
Mai nou, în special la serele mari, se poate apela și la surse geotermale de încălzire. Forajele pentru astfel de instalații sunt destul de scumpe, dar merită fiecare lei. Serele au pardoseală solidă, iar culturile, de regulă, sunt dispuse pe bancuri de creștere pentru un mai bun acces al agricultorului la ele. Energia care nu provine de la soare este utilizată pentru a nu permite temperaturii să scadă sub un anumit nivel specific culturii practicate. De regulă o seră are o temperatură de minim 5 grade Celsius și o umiditate controlată.
Structuri hibride între solar și seră
În practică, sunt construite structuri hibride, adică solarii cu fundație. Dar partea esențială care va face în continuare diferența între cele două este sursa alternativă de încălzire. Dacă o structură care seamănă cu un solar are o sursă alternativă de energie, atunci este de fapt o seră construită cu materiale mai proaste și un buget mai mic. Vreau să menționez că un solar, nu va putea să susțină sute de kilograme de încărcare pe metru pătrat. Această încărcare apare în timpul iernilor grele, cu căderi masive de zăpadă.
Deci chiar dacă facem investiții și dotăm serele cu instalații, merită să cunoaștem eventualele riscuri. Nu recomand aceste structuri hibride decât dacă nu ai de ales. Pentru a susține solariile pe timpul iernilor grele, se pun niște proptele de lemn, la intersecțiile tuburilor care susțin folia de plastic. Unele sere, apar ca o dezvoltare în timp a unor solarii. Acest lucru se întâmplă, mai ales când nu ai de la început banii necesari pentru o seră. Dacă ai în plan să faci acest lucru, încearcă să sudezi sau să fixezi niște țevi sau bare, ceva mai serioase, din oțel.
De aceea făceam recomandarea pe oțel și evitarea structurilor din plastic sau lemn. Lemnul este foarte rezistent, dar nu prea rezistă în timp. Calculând prețul pe an, este posibil ca solarul să fie cea mai scumpă variantă. Dacă există fonduri disponibile de la început, atunci recomand construcția unui sere și evitarea cu totul al unui solar. Pe termen lung va avea sens și va aduce avantaje financiare importante familiei sau afacerii. Puteți observa că am început cu o imagine simplă de solar rural, apoi avem o structură hibridă, iar ultima imagine arată o seră mare comercială.
Concluzia diferenței între solarii și sere
Serele nu sunt solarii, iar diferențele între ele sunt mult mai mari decât faptul că unele sunt acoperite cu plastic și altele cu sticlă. De fapt, această diferență nici măcar nu este una adevărată, sunt sere în toată regula, acoperite cu plastic. Există sere comerciale mari, construite în formă de geodome, acoperite integral cu folie de plastic gonflabilă. Aceste structuri au o performanță excelentă și un preț foarte mic. Cu toate astea, ele sunt sere, nu solarii, pentru că au o sursă de încălzire alternativă soarelui.
Mai jos putem observa o seră de dimensiuni mari. În interior cresc chiar arbori, iar înălțimea construcției le permite creșterea și pe viitor. În partea de sus, putem observa instalații de termoficare. Țeava îndoită este turul, iar pe acolo trece apa caldă. Este îndoită pentru că se dilată destul de mult la schimbarea de temperatură. Cealaltă țeava, returul, circulă apă mai puțin caldă, iar dilatarea este mult mai mică, neavând nevoie de buclă de dilatație. Țeava de tur care duce apa caldă în diferite locuri ale serei este parțial izolată pentru a disipa căldură într-un mod controlat.
Sera este echipată și cu instalație de iluminat pentru momentele pe care le petreci acolo pe timp de noapte. Despre instalațiile prezente într-o seră vom mai discuta. În articolele despre dimensionarea centralei termice pe lemn am explicat că vom face o supradimensionare tocmai pentru a compensa pentru nevoile energetice ale serei. Tot pe viitor vom discuta despre circularea apei, controlul umidității și a temperaturii. Vom face și un mic sistem de automatizare pentru a face din seră un spațiu ce nu are nevoie de prea multă atenție.