Dezvoltarea capacităților de export pe timp de pandemie
Informarea reprezintă prima și una dintre cele mai importante etape în inițierea și gestionarea unei afaceri de succes. În condițiile anului 2020, seceta și pandemia au devenit mari provocări pentru agricultorii din țara noastră.
Pentru a depăși această perioadă grea și a-i susține pe fermieri, specialiștii organizează diferite activități instructive. Una dintre marile dificultăți este vinderea mărfurilor peste hotare. În acest context, a avut loc seminarul cu tematica „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”.
„În acest prim eveniment am pus accentul pe producătorii de pomușoare să vedem care sunt problemele, care sunt soluțiile, pentru a îmbunătăți situația și a merge spre export. De fapt, acesta este și obiectivul de bază al nostru să ajutăm companiile pentru a exporta. Atât timp cât nu suntem informați, inclusiv avem producători pe malul stâng al Nistrului, care au producție destul de bună, însă este important să difuzăm așa informații, să cunoască care sunt cerințele pieții Uniunii Europene și să îi orientăm spre această piață.” ne-a comunicat organizatorul evenimentului Dumitru Udrea.
La eveniment, au participat fermieri, dar și profesioniști din domeniu, care și-au împărtășit experiența. De asemenea, au venit cu propuneri în rezolvarea impedimentelor legate de calitatea produselor și transportarea acestora în străinătate.
„Nu au suferit prea mult numai căpșunarii, deoarece exporturile erau bune anul acesta, datorită faptului că așa s-au aranjat condițiile meteorologice. În Krasnodar a nins, în Turcia și Grecia a fost secetă și Rusia a venit după căpșunele noastre moldovenești și noi bine ne-am realizat tot exportul. Deja când au intrat în roadă murele și zmeura noi am văzut o roadă mai mică, mai puțin arătoasă, fructele compromise, volume scăzute, iată aici am văzut o adevărată problemă.” ne-a declarat Aneta Ganenco, președintele asociației „Pomușoarele Moldovei”
Igor Golban este producător de fructe și semințe din raionul Ștefan-Vodă deja de 15 ani. Agricultorul administrează o suprafață de circa 30 de hectare pe care a plantat migdale, nuci, cătină albă, dar și fructe. În acest an, roada a fost mai mică, 85 la sută fiind comercializată pe piața internă.
„În acest an problemele cele mai mari au fost create de înghețurile de primăvară, dar și seceta care s-a abătut peste Republica Moldova. Din insuficiența de apă, unele producții au fost cu mult mai mici decât așteptările pe care le-am avut noi. Acestea sunt condițiile climaterice. Restul a fost creat de pandemie, care și-a spus cuvântul, din cauza ei unele exporturi nu le-am putut efectua și au scăzut vânzările angro planificare în sistemul HORECA. Aici mă refer la cafenele care nu au funcționat, cluburi, cantine, care era unii din clienții noștri, care și-au spus cuvântul până la urmă.” ne-a povestit agricultorul, Igor Golban.
„Să înlocuim produsele de import cu produsele locale, inclusiv să vedem care sunt necesitățile lor ce țin de certificate, anumite permise, care sunt solicitate pe piața Uniunii Europene, iar noi ca proiect suntem gata să îi ajutăm, să finanțăm astfel de lucrări, inclusiv avem foarte multe componente de granturi, care țintesc companiile de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a veni cu un suport ceea ce ține de echipament, de consultanță, de sporirea capacităților de vânzări” ne-a comunicat organizatorul evenimentului Dumitru Udrea.
Din cauza restricțiilor impuse de autorități, seminarul a fost transmis live și pe platformele online.
Potrivit organizatorilor, astfel de evenimente se vor desfășura și în continuare, pentru a-i ajuta pe agricultori să-și exporte producția pe piețele internaționale și să se bucure de un profit pe măsură.