Dezastru și disperare în Maroc / VIDEO

În timp ce capitala turistică a Marocului, Marrakech, care nu a fost atât de grav afectată de cutremur, se teme de un exod al străinilor și de o înrăutățire a situației economice, satele izolate din Munții Atlas se confruntă cu un adevărat dezastru.

Amploarea devastării devine evidentă pe măsură ce se reușește să se ajungă în zonele afectate. Sute de sate sunt curățate de moloz și îngropate.

La trei zile de la primele cutremure, bilanțul oficial se apropie de trei mii de morți. Tragedia din Atlasul Superior este numită cel mai mortal cutremur din 1960 încoace. Atunci, aproximativ 15.000 de persoane au murit în zona de coastă Agadir. Satul Missirat avea o sută de locuitori și au murit 16 persoane. Supraviețuitorii cred că statul a uitat de ei:

„Ne simțim complet abandonați aici, nimeni nu a venit să ne ajute. Casele noastre s-au prăbușit și nu mai avem unde să ne ducem. Unde vor locui toți acești oameni?”

„Locuitorii, tineri, bătrâni, băieți din satele vecine au venit cu lopeți, îndepărtează molozul cu mâna”.

Nu doar replicile unor cutremure îi amenință pe oamenii de aici: multe drumuri sunt blocate din cauza căderilor de pietre și a alunecărilor de teren. Ploi cu furtuni sunt așteptate în regiune începând de joi.

UNICEF a avertizat: aproximativ 100 de mii de copii suferă de pe urma efectelor dezastrului. Rabat se află sub presiune, deoarece autoritățile au adus pentru lichidare doar specialiști din țările „cele mai prietenoase”, inclusiv Spania, care a trimis în Maroc salvatori, polițiști, militari și experți în chinologie.