Chircăiești, un sat din Căușeni, se confruntă de decenii cu o gunoiște istorică, situată chiar la intrarea în localitate. Locuitorii afirmă că au devenit obișnuiți să vadă câmpul plin de deșeuri, însă situația s-a înrăutățit în luna noiembrie, anul curent. Atunci, gunoiștea a fost surprinsă în flăcări zile la rând, transmite studio-l.online.
Cu toate acestea, în ultimele două luni, situația practic nu s-a schimbat. Mai mult, mormanele de deșeuri par să crească în loc să scadă. Primăria a contractat un agent economic care colectează săptămânal deșeurile din gospodăriile locuitorilor și le evacuează la gunoiștea localității.
,,Din noiembrie noi căutăm resurse financiare pentru a schimba locul gunoiștii. Vedeți în ce stare e…Foarte urât. Precum spune și legislația, doi kilometri de la sat, și nu mai mult de cinci kilometri. Cum găsim surse de finanțare, automat mutăm locul acesteia.”
Totuși, cetățenii susțin că este nevoie de o abordare mult mai serioasă pentru a rezolva această problemă.
,,Schimbări nu sunt, dar trebuie să fie aici o persoană de încredere să pună totul la loc. Cei care nu achită, aruncă totul după gard.”
La aproximativ 15 km distanță, satul Popeasca din raionul Ștefan Vodă se confruntă cu aceeași problemă, a unei gunoiști amplasate în câmp deschis. Locuitorii se plâng că lanurile agricole sunt acum pline cu pungi și gunoaie, totodată afectând negativ peisajul rural.
,,Da, e problemă. E și aproape de sat, și e și multă mizerie. Primăvara când se încep vânturile, pe aceste lanuri se împrăștie numai pachete. Să veniți să vedeți primăvara e strașnic. E murdar.”
În Popeasca există o întreprindere locală de colectare a deșeurilor, iar fiecare gospodărie achită lunar pentru serviciile de colectare.
,,Noi colectăm deșeurile odată la două săptămâni, fiindcă așa am convenit că este mai bine. Mai puține cheltuieli. Nu acoperim costurile, întrucât nu toate gospodăriile nu achită. Șase remorci la două zile, iar dacă colectăm de trei ori pe lună se primește optsprezece remorci. Asta e doar o parte, nu suntem la curent cu restul populației, deoarece nu noi colectăm.”
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratele pentru Protecția Mediului din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, există peste 60 de gropi de gunoi.