„DeVin&DeGust” ne-a dat întâlnire pe str. Pietonală Eugen Doga

În cadrul festivalului „DeVin&DeGust”, producătorii din Republica Moldova au fost apreciați cu premii și diplome pentru munca depusă în dezvoltarea industriei vitivinicole, iar consumatorii și toți cei interesați de acest domeniu au descoperit vinurile cu însemne de calitate din zonele cu Indicație Geografică Protejată.

Elizaveta Breahnă, director interimar, ONVV: ”Este o tradiție, ca să petrecem Festivalul „DeVin&DeGust” care este anume dedicat promovării vinurilor cu IGP și ca de fiecare dată venim cu ceva nou la acest festival. În anul acesta, avem aici prezenți 28 de producători, care voe oferi spre degustare, vinuri în premieră, care pentru prima dată vor fi degustate, vinuri proaspete, albe, rose, produse din recolta anului 2022, dar și vinuri roșii care au fost la maturare, și iarăși, pentru prima dată care au fost promovate de către producătorii noștri. În afară de vinuri, se va promova degustarea vinurilor cu bucatele, deoarece avem trei regiuni delimitate, cu IGP: Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Trăian. Fiecare regiune vine cu bucatele sale tradiționale, cu artiștii lor.”

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu  ajutorul partenerului strategic USAID Moldova, Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Laura Hruby, șef adjunct a Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău: ”Vinul este cu adevărat delicios și de înaltă calitate, de asemenea, așa cum știm, este o reprezentare a culturii și culturii moștenirii Moldovei. De aceea, sunt foarte încântată să fiu astăzi aici.”

Și Ministerul Agriculturii susține organizarea acestor evenimente, care contribuie la dezvoltarea sectorului vitivinicol din Republica Moldova.

Sergiu Gherciu, Secretar General de Stat, Ministerul Agriculturii: ”În primul rând, Ministerul este un partener strategic pentru sectorul vitivinicol. Noi mereu susținem promovarea și dezvoltarea acestui sector prim politici de subvenționare. Anul acesta, majorăm iarăși subvențiile pentru sectorul vitivinicol. Totodată, noi încercă să promovăm vinurile cât mai intensiv, atât pe piața internă, cât și cea externă.”

Evenimentul a pus accent pe trei regiuni IGP ale Moldovei: Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian, iar vizitatorii au aflat mai multe despre istoria acestora, specificul și terroir-ul zonelor.

Ala Agrici, reprezentant vinărie, IGP Codru: ”Participarea la astfel de festivaluri este mereu benefică, dar mai ales atunci când este specializată pe anumite tematici, cum ar fi Indicațiile Geografice protejate, care sunt trei pentru vinuri, plus divin. Aici consumatorul poate înțelege și poate face diferența dintre vinurile de la sud, Valul lui Trăian, Ștefan Vodă și Codru.  ”

Viorel Golovatic, director executiv, IGP Valul lui Trăian:  Vinurile cu IGP, în general sunt vinurile care deja prin denumirea, prin atribuirea de vinuri cu IGP, sunt vinuri de calitate. Nivelul calității în UE este foarte clar, este foarte structurat. Și dacă să luăm după trepte, de la nivelul minim la maxim, IGP este la nivelul trei, iar la nivelul patru sunt vinurile cu DOP. Viitorul este totuși în producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată și cu Denumire de Origine Protejată..”

Oaspeții au participat și la masterclass-uri în cadrul „Școlii Vinului”, degustări specializate ținute de vinificatori și somelieri, au învățat despre consumul responsabil al vinului de calitate și combinarea acestuia cu gastronomia locală.

”Sunt cele mai bune vinuri pe care le-am gustat în ultimii câțiva ani, sunt mândră că trăiesc într-o țară în care atât de mult s-a dezvoltat și s-a ridicat la un nivel atât de mare producerea de vinuri, expansiunea lor pe piețele locale și internaționale. Mă bucur foarte mult pentru că avem tot mai multe evenimente de calitate, în care promovăm vinurile autohtone.”

”Conceptul festivalului este SUPER! Dă posibilitate să deguști ceva nou, ce nu poți cumpăra în magazine. Și pentru vinificatori este o modalitate de a se prom ova.”

~It is really good, it is really good, yes~.

Festivalul „DeVin & DeGust” a fost organizat cu scopul de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară „Vinul Moldovei”.

AGRO TV Moldova a fost partener media al evenimentului.