Deținătorii de arme, verificați de poliție

Peste două mii de deținători de arme din raionul Căușeni sunt verificați în aceste zile de inspectorii de poliție. Se întâmplă după ce la nivel de țară are loc recensământul armelor și munițiiilor. Astfel toți cei înregistrați că dețin arme de vânătoare se pot pomeni cu sectoristul la ușă care le verifică safeurile în care se află arma, încăperile de păstrare a acestora, dar și gradul de siguranță în care sunt ținute armele de foc. Acțiunea are drept scop creșterea gradului de siguranță și de păstrare a armelor și munițiilor, transmite Studio-L Căușeni. 

Unul dintre cetățeni care a fost verificat de polițiști este Nea Nicolae din satul Căinari, raionul Căușeni. El a mărturisit că de tânăr i-a plăcut să meargă la vânat. Acum, ajuns la vârsta de 63 ani, la vânătoare merge mai rar, dar grija de arme este responsabilă și afirmă că respectarea legislației privind deținerea și folosirea armelor este esențială pentru siguranța publică și pentru prevenirea infracțiunilor.

„- Îi armă de foc trebuie verificată. Să fie în regulă păstrarea și în general arma este armă. Ea trebuie verificată. – Ce fel de arme dețineți dumneavoastră și pentru ce? – Am fost vânător cândva. Anii nu-mi permit deja și stau numai la păstrare.”

Oamenii legii încurajează toți deținătorii legali de arme să coopereze cu forțele de ordine în cadrul acestor verificări, pentru a asigura un mediu sigur pentru comunitate.

„Iată, dumneavoastră, astăzi, în comun cu angajații poliției ați participat la verificarea posesorilor de armă privind legalitatea deținerii armelor, privind modul de păstrare. Ați văzut cum se păstrează o armă în safeu bine întărit în podea. Sunt niște reguli. Sunt niște restricții care sunt prevăzute prin legislația Republicii Moldova. Recensământul prevede o modalitate de a acumula toate datele despre armele pe care le avem în sectorul deservit, chiar și la nivel de republică această campanie a fost inițiată din simplu motiv ca să avem o cifră clară a tuturor armelor care vor fi introduse ulterior în registrul de stat a armelor.”

În același timp, cei care dețin arme ilegal sunt îndemnați să se prezinte la sediul poliției pentru a le preda, fără a fi sancționați.

„În cadrul verificărilor pot să vă spun că au fost depistate și unele încălcări. De exemplu, posesorii de armă nu au fost atenți. A fost încălcat termenul de păstrare a armei. Ulterior au fost sancționați pentru această încălcare în conformitate cu prevederile codului administrativ. Au fost sancționați și deja după această procedură posesorii de arme perfectează actele din nou, se prelungește termenul de păstrare a acestor arme. Totodată, au fost depistate și arme depistate ilegal, în cadrul campaniei. Au fost predate și arme benevol.”

Campania „Siguranță prin Recensământul Armelor: Controlează, Raportează, Protejează”, se desfășoară în perioada 5 martie – 31 mai 2024. Scopul acesteia constă în promovarea securității publice prin colectarea datelor precise și actualizate despre armele de foc din posesia civilă, facilitarea eforturilor de control, monitorizarea și promovarea sentimentului de siguranță, prin conștientizare și implicarea activă a cetățenilor, precum și încurajarea predării benevole a armelor, munițiilor și altor materiale explozive aflate în posesie ilegală. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în ultimii 10 ani, au fost disponibilizate peste 20 de mii de arme, dintre care peste șase mii au fost deținute ilegal.