Deși există peste 7000 de soiuri, vom avea mai puține mere

Producția globală de mere în sezonul 2020/2021 a scăzut cu peste 3 milioane tone, până la 75,9 milioane, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite. De vină sunt înghețurile de primăvară care au avut efecte negative în provinciile nord-vestice ale Chinei, dar și cantitățile reduse din alte țări, relatează experții de la EastFruit.

În Statele Unite s-a înregistrat o diminuare a roadei cu 360 de mii de tone, din cauza randamentelor mai mici, a incendiilor sălbatice și a unui uragan în statul Washington.

În Noua Zeelandă, grindina a distrus culturile din regiunile Nelson și Otago, temperaturile scăzute au afectat mărimea fructelor, iar lipsa de muncitori a îngreunat recoltarea.

În Africa de Sud producția s-a majorat grație condițiilor bune de creștere și a introducerii pentru rodire a unor noi soiuri rezistente la vreme caldă.

În Mexic recolta în acest sezon a ajuns până la 680 mii tone, adică cu 80 mii mai puțin decât în ​​cel precedent.

Se estimează că producția din Chile va fi și ea mai mică din cauza vremii reci, a furtunilor de ploaie și a lipsei de lucrători sezonieri în timpul restricțiilor impuse de COVID – 19.

Cea din Turcia a crescut până la 4,3 mil. Introducerea noilor plantații de mere în fructificare compensează pierderea generată de grindină în Kayseri și în provincia Isparta.

În Uniunea Europeană, recolta s-a mărit cu 500 mii tone.

Piața de mere din Rusia s-a diminuat, iar importurile au scăzut la 615 mii tone, motivul fiind exportul redus din Moldova și Serbia. Cifrele arată că din recolta anului 2020, țara noastră a comercializat peste hotare 120 mii tone de mere, practic de două ori mai puțin comparativ cu anii precedenți.