Deșeurile din ambalaje – responsabilitatea extinsă a producătorilor autohtoni/FOTO

Un distribuitor de fructe cu rulaj de 120 tone de mere în Chișinău, timp de un an, generează peste 12 tone de deșeu din lăzi și caserole din carton. În același an, o companie producătoare de miere de albini, care pune pe raft 40,000 borcane, generează circa 23 tone de deșeu din ambalaje de sticlă, și încă jumătate de tonă de capace din metal, care ajung la tomberon.

Însă doar o parte infimă din aceste deșeuri ajung să fie valorificate prin reciclare, iar majoritatea sunt depozitate la gropile de gunoi din Moldova.

Din 1 ianuarie 2023, toți agenții economici din țară care plasează pe piață produse ambalate sunt responsabili pentru colectarea, transportarea, depozitarea și valorificarea deșeurilor din ambalaje pe care le comercializează prin aplicarea mecanismului de Responsabilitate Extinsă a Producătorului, conform prevederilor H.G.nr.561/2020.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2023 au dreptul să plaseze pe piață produse doar acei producători care s-au înregistrat în Sistemul Informațional Automatizat Managementul Deșeurilor (SIAMD).

În așa mod, autoritățile din Republica Moldova își propun să asigure reciclarea a 45% din deșeuri din ambalaje, până în anul 2029. Momentan, acest indicator nu poate fi estimat cu precizie, iar datele Biroului Național de Statistică sugerează că 90% din deșeuri sunt depozitate în poligoane neautorizate.

În același timp, potrivit Studiului privind deșeurile din plastic în Republica Moldova, doar 3% din deșeurile din plastic sunt valorificate prin reciclare în Moldova.

Detalii despre aceste aspecte importante au fost prezentate în cadrul instruirii privind Implementarea Responsabilității Extinse a Producătorilor (REP), la care au participat peste 20 de procesatori, producători, traderi și distribuitori de fructe și legume, dar și apicultori, organizată recent de Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurala în Moldova, finanțat de USAID.