Deșeurile de bere pot fi transformate în biocombustibil
Procesul de fabricare a berii are ca rezultat o mulțime de resturi de cereale, care este o pulbere bogată în proteine și fibre, utilizată în mod obișnuit în hrana pentru bovine sau în gropile de gunoi. Acum, oamenii de știință de la două universități din SUA au găsit o modalitate de a face ca aceste resturi de boabe să fie utile, extrăgând proteinele și fibrele deținute în interior și folosindu-le pentru a crea noi tipuri de surse de proteine, biocombustibili și multe altele.
„Există o nevoie critică în industria berii de a reduce deșeurile”, a declarat Haibo Huang, Ph.D., cercetătorul principal al proiectului. Huang și echipa sa au colaborat cu fabricile de bere locale pentru a găsi o modalitate de a transforma resturile de cereale în produse valoroase.
„Cerealele uzate au un procent foarte mare de proteine în comparație cu alte deșeuri agricole, așa că scopul nostru a fost să găsim o modalitate nouă de extragere și utilizare”, a spus Yanhong He, un student absolvent care prezintă lucrarea nouă.
Boabele uzate conțin până la 30% proteine și până la 70% fibre, ceea ce face dificilă digestia pentru oameni. Prin urmare, Huang și He au decis să transforme deșeurile în ceva mai funcțional și au dezvoltat un nou proces de fracționare umedă de frezare pentru a separa proteina de fibră.
Au folosit un ”tratament alcalazic” pentru a transforma cerealele uzate într-un concentrat de proteine și un produs bogat în fibre.
Cercetătorii au explorat ulterior utilizarea proteinei ca ingredient în produsele alimentare, dar acest lucru nu a fost încă suficient. Următorul pas a fost utilizarea bacteriilor pentru a o transforma în combustibil.
Cercetătorii au folosit o nouă specie de bacterie ”Bacillus lichenformis” găsită într-un izvor din Parcul Național ”Yellowstone”, SUA, pentru a transforma cerealele uzate într-un compus care este folosit pentru a face multe produse, cum ar fi cauciuc sintetic, plastifianți și combustibil. Echipa lucrează acum la găsirea unor enzime mai accesibile și mai ieftine pentru a separa componentele proteinelor și fibrelor, pentru a face acest proces mai accesibil și mai durabil.
Sursa informației: https://interestingengineering.com/beer-waste-can-now-be-turned-into-biofuel