Descoperă vinurile din regiunile IGP la Festivalul „DeVin&DeGust”
Începând cu anul 2010 a fost dat startul relansării sectorului vitivinicol al Republicii Moldova, prin care s-a trasat sarcina de a ajusta clasificarea vinurilor în conformitate cu sistemul de calitate european, care include vinuri cu Denumire de Origine Protejată și vinuri cu Indicație Geografică Protejată (DOP/IGP).
În anul 2011 a fost emis ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare privind delimitarea arealului vitivinicol în arii geografice cu condiții pedo-climatice omogene pentru producerea vinurilor cu indicație geografică protejată. Astfel, în baza cercetărilor științifice, arealul vitivinicol a fost delimitat în 3 arii geografice pentru producerea vinurilor cu indicație geografică protejată (regiuni IGP) și anume: Regiunea IGP „CODRU”, Regiunea IGP „ȘTEFAN VODĂ” și Regiunea IGP „VALUL LUI TRAIAN”.
Ca urmare, producătorii de struguri și producătorii de vinuri din aceste arii delimitate s-au organizat în 3 asociații, au fost înregistrate la Ministerul Justiției, au elaborat Caietele de sarcini privind producerea vinurilor cu acest semn de calitate, l-au înaintat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare spre aprobare și au depus cereri de înregistrare spre protecție a acestor IGP-uri la AGEPI (2012). Ulterior, prin Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană aceste indicații geografice au fost recunoscute și protejate în toate țările Uniunii Europene (2016).
Oficiul Național al Viei și Vinului, care este responsabil de monitorizarea și supravegherea producerii vinurilor cu DOP/IGP, începând cu anul 2015, a inițiat luarea în evidență a producătorilor de struguri și vinuri, care corespund cerințelor prevăzute în caietele de sarcini pentru producerea vinurilor cu IGP.
Astfel, primele vinuri moldovenești cu indicație geografică protejată au fost produse din recolta anului 2015.
Cunoaște caracteristicile Regiunilor cu IGP
Fiecare Regiune IGP se evidențiază cu condiții pedo-climatice specifice (sol, relief, altitudine, suma temperaturilor active, temperatura medie anuală, numărul de zile însorite pe an, cantitatea de precipitații medii, prezența bazinelor acvatice, a pădurilor etc.).
De asemenea, fiecare Regiune IGP are tradițiile sale vitivinicole și gastronomice, categoriile și sortimentul de vinuri produse dea rândul anilor, servicii oenoturistice și monumente istorice de valoare.
Implementarea sistemului de Indicații Geografice Protejate a contribuit la ameliorarea calității vinurilor moldovenești, creșterea imaginii țării în plan mondial ca una cu tradiții vitivincole și majorarea volumului de export.
Ca și rezultat, vinurile au obținut o valoare adăugată, calitate mai înaltă și o poziționare mai superioară în raport cu vinurile obișnuite. Totodată, consumatorii au beneficiat de garanția calității vinurilor asigurată prin supravegherea întergului lanț tehnologic, începând de la plantațiile viticole și până la plasarea vinului pe piața de desfacere.
Elizaveta Breahnă, director interimar Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV): „La producerea vinurilor cu IGP se ține cont de respectarea întocmai a prevederilor legale și a cerințelor caietului de sarcini privind producerea vinurilor cu IGP respectiv pentru a obține un produs conform, valoros, cu calități organoleptice distinctive și cu amprenta locului de proveniență.
Până a ajunge vinul pe raft, este verificată anual respectarea cerințelor caietului de sarcini în plantațiile viticole, procesul tehnologic de obținere a vinului, trasabilitatea întregului proces de producere și, în final, se efectuează testarea organoleptică a fiecăruu lot de vin de către o comisie de degustători autorizați de către ONVV.
Este important de menționat faptul că, obținerea (atribuirea) dreptului de a produce struguri și vinuri cu Indicație Geografică Protejată reprezintă un prestigiu pentru producător și demonstrează că el mizează pe calitate, are reputație și imagine pozitivă și contribuie la creșterea notorietății vinurilor moldovenești.
Iar pentru consumatori, vinurile cu Indicație Geografică Protejată oferă siguranța că procură și savurează un produs original, autentic, care cumulativ transmite istoria, tradițiile și specificul regiunii de unde provine. Mai mult, vinurile autentice au devenit o carte de vizită pentru străini, iar combinate cu specialități gastronomice, duc faima Moldovei în rândul turiștilor din toată lumea”.
Savurează vinurile cu IGP la Festivalul „DeVin&DeGust”
Pe 29 mai, în cadrul Festivalului „DeVin&DeGust”‚ vizitatorii vor avea frumoasa ocazie să savureze vinurile moldovenești de calitate cu Indicație Geografică Protejată produse în regiunile delimitate. Toți cei interesați sunt invitați să cunoască potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural al fiecărei Regiuni cu Indicație Geografică Protejată și să descopere specificul fiecărei regiuni în parte.
Oaspeții evenimentului vor avea posibilitatea să se încânte de vinurile cu IGP produse în diverse regiuni delimitate ale țării, care duc faima tării departe de hotarele ei. Fiecare picătură de vin vă va duce în fascinantele locuri de proveniență a băuturii ce poartă amprenta oamenilor dedicați cu sufletr produsului lui Bahus.
De asemenea, la Festivalul „DeVin&DeGust” vizitatorii vor avea oportunitatea de a învăța despre consumul responsbail de vin, vor cunoaște istoriile vinificatorilor din diferite regiuni, vor participa la degustații ghidate.
La „DeVin&DeGust” va avea loc și „Școala Vinului”, care va include masterclassuri de degustare a vinurilor de calitate, dar și de asociere corectă a acestora cu bucatele locale.
Festivalul „DeVin & DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile de Producători de Vinuri cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă și „Valul lui Traian”.
Participă la eveniment! Celebrăm împreună Vinul Moldovei alături de cultura gastronomică „DeVin&DeGust”.”
Biletele pot fi procurate aici, iar oaspeții „DeVin & DeGust” vor primi un pahar din tritan și 3 degustări de vinuri gratuite.
Toți banii colectați din vânzări vor fi donați pentru susținerea refugiaților din Ucraina.
Alte detalii și noutăți despre evenimentul „DeVin & DeGust” pot fi găsite pe pagina evenimentului.
Festivalul „DeVin & DeGust” se desfășoară și cu suportul partenerilor media:
AGROTV Moldova – partener media al evenimentului.