Deputatul Radu Marian cere demisia directorului Moldsilva

Tăierile ilicite de păduri sunt un subiect des discutat. De cele mai multe ori, toate săgețile sunt îndreptate către Agenția Moldsilva, responsabilă de administrarea fondului forestier al Republicii Moldova. Iar vorba din popor „se fură ca-n codru” rămâne actuală.

”Nu avem nimic nou pe acest pământ, nu inventăm bicicleta. Absolut oricând s-a constatat această exagerare a tăierilor ilegale în sectorul silvic. Dacă să aruncăm toate pietrele în adresa Moldsilva, n-o să fie corect. Dar să nu menționăm ceea ce noi, ca și societate civilă, spunem de zeci de ani și în sfârșit avem cine spune așa cum este, iarăși este incorect. Este bine să spunem lucrurilor pe nume. Este bine să arătăm problemele care sunt demult și noi deja am scăpat situația de sub control, a menționat președintele Societății Ecologice ”Biotica”, GABRIEL MĂRGINEANU.

”Domnule Marian, dvs. ați anunțat că ați primit informații din interiorul domeniului silvic care atestă că doar anul 2019, s-au tăiat ilegal cel puțin 192.000 metri cubi de lemn, echivalentul suprafeței sectorului Râșcani din capitală. Din estimările pe care le-ați făcut, ați aflat se taie cu 40% mai mult lemn decât limita anuală autorizată de Guvern. Vă rog mult să ne dați detalii.” a solicitat moderatoarea emisiunii Actualitatea la Raport, MIHAELA RUDENCO.

”Primim tot mai multe informații despre tăieri ilegale, defrișări. Mai multe surse au confirmat această informație, că se taie neautorizat, pe ascuns, cu peste 40% decât limita admisă de Guvern. Acești bani ajung în buzunarul conducerii, întreprinderilor de stat, Moldsilva, din informațiile pe care le avem” a răspuns RADU MARIAN, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Încă în luna noiembrie, deputatul a trimis mai multe sesizări la Centrul Național Anticorupție, dar spune că a primit răspunsuri evazive.

”Noi suspectăm că conducerea de vârf a Moldsilva are legături directe și strânse cu organele de vârf și cu organele de drept, este protejată inclusiv de PSRM și din cauza asta astfel de investigații deocamdată nu au loc”, mai spune oficialul.

Surprinzător sau ba, funcționarii Moldsilva nu neagă existența unor cazuri de tăieri interzise de lege, chiar vin cu un răspuns…

”Din păcate, cazuri despre care se discută acum în mass-media au loc și Agenția Moldsilva, prin intermediul tuturor pârghiilor, luptă cu așa cazuri. Noi nu negăm faptul că în domeniul silvic sunt profitori, dar cea mai mare parte sunt oameni onești și cei care se dedică anume protecției, pazei și conducerii fondului forestier”, a menționat NICOLAE MUNTEANU, inginer-șef silvic din cadrul Agenției MOLDSILVA.

”Eu nu știu despre ce eforturi de a lupta cu tăierile ilegale e vorba, dacă însuși directorul, domnul Cojocaru, a fost dat afară din Moldsilva în 2002 din motiv de abuz de serviciu, de tăieri ilegale și apoi a fost repus în funcție. Atunci când astfel de oameni ajung în funcții înalte în Moldsilva, este greu societatea să creadă că Moldsilva luptă cu tăieri ilegale. Eu am auzit vorbe bune despre domnul Munteanu, în fața mea, am auzit lucruri nu prea bune despre conducerea de vârf, eu admir curajul domnului de a veni la emisiune, dar eu cred că aici trebuia să fie directorul, șeful Moldislva, domnul Cojocaru, să ne spună despre toate lucrurile care se întâmplă, inclusiv despre faptul cum rudele sale, fratele său este șef de ocol silvic dacă nu mă înșel, la Șoldănești”, a declarat deputatul.

Ecologistul Gabriel Mărgineanu spune că în spatele unor tratamente și lucrări necesare din pădurile Moldovei, se ascund și acțiuni ilegale.

”În cazul unor evaluări, se dă la tăiat în jur de 28 de metri cubi, adică pe hârtie e una, în realitate e altceva. Și asta e valabil și la partea ce ține de curățire, rărituri și așa mai departe, și la acestea principale. Doar că în cazul în care suprafața este cea mai mare, acolo avem puțin, pentru că e vorba de liniile de calea ferată, electrice, ele chiar trebuie îngrijirile astea făcute. Iar în partea cealaltă, unde lemnul este mai de valoare, acolo iată și procentul acesta al tăierilor ilegale este mai mare. Și dacă noi luăm procentul legal de tăieri, care e pe buget, legal, acceptat, aprobat, în dări de seamă, în evidență, în transferuri, în bugetul final, și cel ilegal – atunci noi vedem: acesta este legal, acesta este ilegal pe țară, ceea ce este mult sau foarte mult”, specifică GABRIEL MĂRGINEANU, președintele Societății Ecologice ”Biotica”.

Pentru investigarea problemei protecției fondului forestier, s-a anunțat constituirea unui grup de lucru parlamentar. Inițiatorii spun că vor solicita implicarea CNA, SIS, a Inspectoratului pentru Protecția Mediului și experților în domeniu.

În fiecare luni, miercuri și vineri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.