Cea mai mare parte din gazele naturale stocate anterior sunt în depozitele din Ucraina. Declarația a fost făcută, în cadrul unei emisiuni de la postul public de radio, de ministrul Energiei, Victor Parlicov. El a mai subliniat că o cantitate mică este depozitată și în România, însă acolo costurile de stocare sunt de aproximativ șase ori mai mari.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Stocurile comerciale sunt în Ucraina. Noi mai avem stocuri de securitate care sunt împărțite – o parte în Ucraina și o parte în România. Din 650 de milioane, un procent foarte mic vreo 20 și ceva de milioane de metri cubi, o jumătate din stocurile de securitate sunt în România, în rest toate sunt în Ucraina. În România există două constrângeri. Prima este că în perioada de iarnă viteza cu care poți extrage gaze naturale din depozite este limitată, respectiv, dacă am stoca toate rezervele de securitate doar în România, nu am putea asigura că întregul volum necesar să fie extras fizic de acolo. A doua problemă este că în România este mai scump.”
În același timp, Victor Parlicov a vorbit și despre intenția autorităților de a clarifica unele aspecte în raportul de audit al companiei „Moldovagaz”. Potrivit lui, ar putea fi contractată o companie care să verifice corectitudinea tranzacției, dar și contribuția Republicii Moldova la formarea companiei, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Următorii pași – vom identifica o companiile care ar putea și ar accepta să meargă în acest exercițiu. Repet, este vorba despre tranzacții ce au avut loc până în 2003. Deci acolo trebuie de căutat prin arhivă documentele, pentru că nu este nimic digitalizat din acea perioadă. Nu exclud că o parte din documente nu sunt, sau nu vor putea fi găsite. În baza acestui exercițiu noi vom cunoaște cât din acele 200 de milioane și dacă acelea sunt atribuite corect. Și alt aspect este valoarea cotei Guvernului Republicii Moldova în societatea „Moldovagaz” și dacă a fost cumva prejudiciată sau viciată.”
Amintim, Consiliul de Observatori al „Moldovagaz” nu a aprobat raportul final al auditului independent al datoriei companiei către concernul rus „Gazprom”. Subiectul, care a fost inclus în ordinea de zi a ședinței din 2 noiembrie, nu a fost susținut de majoritatea membrilor Consiliului de Observatori.