Procesul de vaccinare în Republica Moldova decurge bine. Cozile care se fac lângă punctele de vaccinare vorbesc de la sine. Vaccinarea este un mijloc extrem de eficient pentru prevenirea, controlul și combatarea bolilor infecțioase.
Alexandru Ceban, epidemiolog, ANSP: „La moment, avem înregistrate 416.814 doze, adică jumătate din dozele care au fost livrate Republicii Moldova practic au fost administrate, dintre care avem 340.151 de persoane care au administrat prima doză, respectiv 10% din populația generală este vaccinată.”
Accesul egal și echitabil la vaccinuri este elementul-cheie pentru a pune capăt pandemiei, iar la nivel global, lucrurile revin la normal.
Ninel Revenco, președinte, Comitetul Național de Experți în Imunizare: „La nivel global, cazurile de infectare și decese din cauza virului Covind19 au scăzut cu 17% infectările, iar decesele, cu 10%. Republica Moldova se plasează pe un loc bun, ce ține de rata vaccinării cu cel puțin o doză și rada vaccinării complete.”
Actualmente, sunt acceptați pentru vaccinare doar copii cu vârsta de la 16 ani, în cazul administrării vaccinului Pfizer și copiii de la 18 ani, pentru vaccinul Moderna.
Ninel Revenco, președinte, Comitetul Național de Experți în Imunizare: „La moment, noi ținem cont de părerea experților din SUA, care au fost primii care au acceptat acest vaccin în această categorie de vârstă. Pentru Republica Moldova, în condițiile când numărul acestui tip de vaccin este limitat, sunt ca prioritate vaccinarea cetățenilor cu vârstă mai mare de 18 ani.”
Dacă vreți să vă imunizați, aveți câteva modalități de înscriere pentru vaccinare: Electronic – direct pe platforma națională vaccinare.gov.md, prin intermediul medicului de familie, prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, sau telefonic, la numărul unic 0 800 12 300. Totodată, pe întreg teritoriul țării se vor organiza maratoane de vaccinare.
Alexandru Ceban,epidemiolog, ANSP: „Săptămâna curentă în raionul Briceni va fi organizat un maraton, mai sunt și alte teritorii care vor efectua în scurt timp vaccinarea.”
Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost, fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului. În consecință, nu există date complete referitor la vaccinarea femeilor gravide.
Ninel Revenco, președinte, Comitetul Național de Experți în Imunizare: „Femeile însărcinate și cele ce alăptează pot fi vaccinate și chiar se recomandă vaccinarea lor.”
În total, în Republica Moldova s-au administrat 416 814, iar cu a doua doză, circa 76 663. Au fost înregistrate 66 de reacții adverse moderate.