A fost veselie mare în acest weekend, în nordul Republicii Moldova. Satul Fundurii Vechi din raionul Glodeni a împlinit 442 de ani, iar cu această ocazie, în localitate a fost organizat și Festivalul de Folclor „Duminica Frunzarilor”. De la sărbătoare nu au lipsit sarmalele, plăcintele, carnea la grătar, cântecele și dansurile, relatează NordNews.
Sute de oamenii au profitat de vremea frumoasă și s-au distrat împreună cu cei dragi.
„Este o sărbătoare dublă pentru satul nostru. Ne-am adunat cu oamenii gospodari care știu să muncească, dar și să se veselească cu muzică bună și bucate gustoase.”
„Acest festival este important deoarece tânăra generație are oportunitatea de a participa și de a păstra tradițiile, folclorul. Este foarte vesel, interesant și multă voie bună.”
Să sărbătorească împreună cu consătenii săi a venit și Ion Mărgineanu, fost deputat și unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova.
Ion Mărgineanu, deputat în primul Parlament al RM: „Eu sunt din generația anilor 50 și astfel de manifestări erau și atunci, numai că organizate altfel, dar în conținut rămân aceleași. Hramurile satelor sunt o școală socială, nefinanțată de nimeni, unde se întâlnesc oameni de diferite meserii, cu diferite convingeri.”
Festivalul „Duminica Frunzarilor” se află la a doua ediție și are drept scop promovarea și păstrarea tradițiilor, obiceiurilor, cântecului, dar și portului popular.
Anatolie Gnatiuc, primar, s. Fundurii Vechi, r. Glodeni: „De Duminica Mare, în localitatea Fundurii Vechi se sărbătorește și hramul localității. În luna iunie totul este verde și frumos, ne-am gândit ca denumirea festivalului să fie „Duminica Frunzarilor”. Ne dorim ca sărbătoarea să ia amploare, ca în fiecare an să ne întâlnim cu voie bună și oameni dragi alături.”
Ion Cojocari, președinte, r. Glodeni: „Se încearcă a combina această sărbătoare religioasă, această sărbătoarea a satului, cu un eveniment cultural-artistic prin care promovăm obiceiurile și tradițiile rămase de la strămoșii noștri.”
Meșterii populari și-au prezentat lucrările de artizanat, iar gospodinele au adus bucatele tradiționale moldovenești.
Nina Chiur, locuitoare, s. Fundurii Vechi: „Cu această ocazie noi am pregătit un șir de bucate ca sarmale, mămăliga cu friptură. Dispoziția este bună, atmosfera este frumoasă și plăcută, e o sărbătoare de neuitat.”
Elizaveta Nedelscaia, locuitoare, s. Fundurii Vechi: „Noi promovăm obiceiuri și tradiții din localitatea noastră. Astăzi am venit cu bucate tradiționale. Dorim să păstrăm toate aceste tradiții, să treacă de la o generație la alta.”
Și în comuna Danu a fost sărbătoare. Aici, de la mic la mare, oamenii au dansat și s-au distrat dis-de-dimineață.
Mihail Ursu, primar, c. Danu: „Astăzi comuna noastră împlinește 233 de ani. În localitate trăiesc ruși, ucraineni, romi, iar din acest motiv încercăm să organizăm toate evenimentele, luând în calcul tradițiile tuturor naționalităților.”
„Nu mă aflu aici mereu, locuiesc la copii, în Rusia, dar vin permanent la această sărbătoare. Îmi revăd consătenii, pot observa cum s-a schimbat satul. Tare-mi place, și atmosfera, și prestațiile.”
De Duminica Mare, 58 de localități din Republica Moldova sărbătoresc hramul Bisericii și al localității.