De ce trebuie să investim în agricultura ecologică?
Pentru ca pe mesele noastre să ajungă doar produse sănătoase, Republica Moldova trebuie să dezvolte agricultura ecologică. În prezent, doar 1,4 la sută din suprafaţa agricolă este cultivată în sistem ecologic. În topul cerealelor crescute eco se numără porumbul, care ocupă o suprafață de peste 5.500 de hectare. Despre importanța produselor naturale, s-a discutat în cadrul unei lecții publice organizată la Universitatea din Bălți, relatează Nord News.
Liliana Calmațui, manager proiect ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, Asociația AED: „Da, e bine când te duci la supermarket și cumperi multe și le ai pe toate, dar produsele nu sunt toate chiar din zona ta. Atunci apar întrebări, cât de sănătos este pentru organismul tău?”
Agricultorii din nordul țării recunosc că nu prea respectă rotația culturilor și nici statul nu acordă suficientă importanță acestui domeniu.
Alexandru Gorea, producător agricol, or. Glodeni: „Problema cea mai mare cu care se confruntă agricultorii este faptul că mulți dintre agricultori nu conștientizăm beneficul la rotația culturilor. Fac un apel către guvernul nostru, să ia în considerare mai mult știința care se ocupă cu agricultura.”
Experții susțin că de calitatea agriculturii depinde întreaga natură.
Nicolae Eremia, expert al Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare: „Apicultura ecologică se poate efectua numai datorită agriculturii ecologice, în zona unde se practică agricultura ecologică și rezervații unde nu se folosesc pesticide și alte chimicale. Albinele pot fi ca un indicator al mediului ambiant.”
Boris Boincean, director la Institutul de Cercetare a Culturilor de Câmp ”Selecția”, mun. Bălți: „Ca să promovăm cultura ecologică trebuie în primul rând, noi, consumatorii să conștientizăm sau să ne întrebăm de fiecare dată când punem în farfuria cu produse alimentare, dar cum a fost crescut acest produs? Cu părere de rău, pe noi nu ne interesează trasabilitatea, fiind că dacă am vedea de câte ori a fost stropit același măr, de vreo 20 de ori, cu chimie sau oricare alt produs, bineînțeles că influențează sănătatea.”
Pe lângă experți în agricultură, apicultură sau zootehnie, la eveniment au participat și studenții care își doresc să activeze în domeniu.
Victor Celan, student: „De la lecția dată am înțeles importanța produselor ecologice în alimentație și în dezvoltarea societății. Am aflat că e mai bine de folosit produsele care sunt mai aproape de consumator, pentru că sunt mai rapid de livrat, mai ușor de folosit, mai naturale, mai bune”, a spus studentul.
La final, organizatorii evenimentului au donat bibliotecii din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți mai multe broșuri și ghiduri de buzunar cu informații despre agricultura durabilă.