De ce șomerii nu se grăbesc să se angajeze?

Se adresează la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă nu pentru a se angaja, dar mai mult pentru a beneficia de ajutor social, sau alte facilități. Este concluzia reprezentanților agenției din Bălți care susțin că la cei 400 de șomeri înregistrați le revin 1130 de posturi vacante, doar că puțini se grăbesc să se angajeze, relatează NordNews.

Ilie Chițac, directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Bălți: „Foarte multe persoane care se adresează la noi sunt din grupuri mai vulnerabile. De fapt, persoanele nu prea caută un loc de muncă, dar pentru a obține statutul de șomer, să beneficieze gratuit de poliță medicală, să beneficieze de ajutor social de la primărie sau compensația pe perioada rece a anului.”

Pentru cei care, totuși, doresc să muncească, dar nu au abilitățile necesare, există instruiri gratuite și chiar bursă, valoarea căreia a fost dublată în acest an.

Ilie Chițac, directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Bălți: „Așteptăm cursurile și cei care vor beneficia de ele vor primi bursă nu de 15%, dar 35% din salariul mediu pe economie. Este o diferență foarte mare. Dacă era 1275 de lei, acum va fi 3 685 de lei, lunar.”

Marina Jitar are 27 de ani și vrea să se angajeze în calitate de casieră. Pentru că nu are experiență în domeniu, va beneficia de instruiri.

„Am muncit peste hotare. Am fost în Rusia, în Italia. În Moldova am lucrat în calitate de dădacă, dar am rămas însărcinată și am lăsat lucrul. Acum stau acasă cu copiii și caut de lucru. Sunt foarte fericită că voi învăța gratuit și voi avea bursă. Sunt foarte fericită”, a spus tânăra.

Situația este dificilă în domeniul construcțiilor. La una din companiile specializate din oraș, aproape un sfert din locurile de muncă sunt vacante. Asta deși, salariile sunt cuprinse între 7 și 20 de mii de lei, cu pachet social complet.

Igor Istrati, director comercial la o firmă de construcții: „Foarte mulți tineri pleacă. Avem puțini specialiști în acest domeniu. Cei care au rămas nu rezistă din cauza concurenței, suntem nevoiți să-i instruim, pentru că sunt tehnologii și instrumente noi. Avem loc vacant pentru sudori, betonieri, instalatori, finisori.”

Oamenii spun că nu toate salariile sunt atractive, așa că mulți aleg să plece peste hotare, în căutarea unei vieți mai bune.

„Am lucrat, dar din cauza cheltuielilor mari a trebuit să plec peste hotare. Este imposibil să trăiești cu așa salariu. Trebuie să fie un salariu de cel puțin 10 mii de lei, luând în calcul majorarea prețurilor, serviciile comunale mai scumpe.”

„Lucrez în România. Acolo salariul este un pic mai mare. Lucrăm acolo, iar de sărbători venim acasă. Ce să facem?”

„Când ai copii, cheltuielile sunt foarte mari. Vrei să mănânci gustos și să te îmbrăci bine, și de odihnă să-ți ajungă. Soțul muncește peste hotare, iar noi supraviețuim pe banii care ni-i trimite”, au spus oamenii.

Majoritatea posturilor vacante din Bălți nu necesită studii superioare, iar salariile încep de la 4 mii de lei.

Ilie Chițac, directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Bălți: „Dacă vorbim despre cele 500 de locuri vacante înregistrate de la începutul anului, 190 sunt pentru cusătorese. Urmează operatorii la producere, pentru ZEL, Parcul Industrial, diferiți agenți economici – 40 de locuri, operatori de vânzări telefonice -40,”

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 11 mii de posturi vacante pe piaţa muncii și de două ori mai mulţi şomeri. În 2022, rata șomajului în țara noastră a depășit 4%, de două ori mai mare decât în ​​2021.