De ce prețurile la legume se schimbă zilnic
În februarie, prețurile angro la cartofi și ceapă au crescut treptat, dar această tendință rămâne a fi una instabilă. În intervalul 0,01-0,02 USD/kg, prețul acestor produse pe piețele angro din Chișinău variază aproape zilnic. Mai mult ca atât, abaterile acestea de preț nu depind întotdeauna de calitatea produsului și de originea acestora (deși, de exemplu, cartofii de înaltă calitate din anumite regiuni nordice ale țării au întotdeauna un preţ mai ridicat). Deja de câteva săptămâni, agricultorii susţin că stocurile de cartofi locali sunt în scădere, iar deşi stocurile de ceapă de înaltă calitate şi morcovi târzii depozitate toamna au fost inițial mici, prețurile la cartofi și ceapă cresc relativ lent, în timp ce prețurile angro la morcovi nu s-au schimbat pentru a treia săptămână consecutiv conform EastFruit.
Potrivit operatorilor pieței de fructe și legume, există o explicație pentru stagnarea prețurilor angro la ceapă și morcov. Aceste legume sunt deja destul de scumpe pentru consumatorul mediu local, iar comparativ cu luna februarie 2021 aceste legume au costat cu 30-35% mai mult în comerțul cu amănuntul, iar în retail – cu aproximativ 40-50% mai mult. În contextul creșterii tarifelor la energie, cea mai mare parte a populației trebuie să economisească resursele financiare chiar și pentru acele produse mai ieftine. În același timp, cererea de morcovi și ceapă, din motive evidente, este mai mică decât pentru cartofi – considerat a fi al doilea produs alimentar de bază (după pâine). În al doilea rând, din punct de vedere al cererii de produse alimentare pe piaţa internă, luna februarie este considerată de comercianţi ca fiind una dintre cele mai stagnante perioade ale anului, sperând la o creștere mai pronunțată a cererii și a prețurilor la legume deja în luna martie.
De asemenea, este necesar de menționat faptul că ceapa în luna februarie este puțin mai ieftină decât înUcraina și Belarus, respectiv aproape că nu există importuri în această perioadă în țară. Morcovii moldoveni sunt cu 0,05-0,07 USD/kg mai scumpi decât produsele ucrainene și belaruse, dar această diferență de preț este totuşi un motiv minor pentru importul acestora în masă.
Piața locală importă cantități mici de morcovi spălați de calitate superioară din Polonia, care sunt importați de către reţelele de supermarketuri și comercianții moldoveni care exportă fructe pe piața europeană (la întoarcere aduc în ţară legume), însă acest fapt nu are aproape niciun efect asupra nivelului actual al prețurilor angro pentru morcovii de calitate scăzută și medie.