De ce legumele din serele Moldovenești nu ajung pe rafturile magazinelor și nu sunt exportate în UE
Legumele cultivate în serele din Moldova nu ajung în supermarketuri deoarece producătorii nu pot asigura cantități mari și nici nu fac față concurenței, pentru a le exporta pe piața europeană. Unii dintre ei aplică tehnologii moderne, cresc soiuri noi și spun că este cerere mare și pe piața locală, scrie Europa Liberă.
R. Moldova importă cantități mari de legume, deși este considerată o țară agrară, iar pe rafturile supermarketurilor aproape că nu poți găsi produse autohtone, în special în perioada rece a anului. Importurile de roșii, de exemplu, au fost în 2022 de 90 de ori mai mari decât exporturile. Legumele din magazine provin din țări în care creșterea legumelor în sere este o activitate răspândită și unde există infrastructura necesară pentru ca produsele să fie competitive pe piață.
Vladimir Păun crește castraveți, ardei și roșii în sere cu o suprafață de 0,8 hectare în satul Hăsnășenii Noi, Drochia. El vinde legume începând cu începutul lunii aprilie și până la sfârșitul toamnei, iar acum are doar roșii, cantitatea recoltată în acest an fiind de circa 80 de tone. Agricultorul a cultivat anterior legume și în câmp deschis, dar spune că, în acest caz, sunt riscuri mari, recolta poate fi distrusă de ploile cu grindină.
În serele de la Hăsnășenii Noi pot fi găsite hibrizi de roșii, soiuri din țările Uniunii Europene sau chiar din Japonia. Vladimir Păun spune că testează în fiecare an diferite soiuri, ca să le găsească pe cele mai rezistente la boli. „Ne uităm să fie tomatele și gustoase, pentru că lumea deja caută să fie și gustos, nu numai frumos”, susține legumicultorul.
Citește continuarea pe Europa Liberă.