De ce inflația scade, dar noi nu simțim scăderea dată? Răspunsul expertului

Conform unui studiu realizat de către expertul în economie, Veaceslav Ioniță, în ultimele luni, în Moldova se înregistrează o scădere a ratei inflației. În octombrie 2022 inflația anuală a ajuns la 34,6 la sută, cea mai mare din ultimii 23 ani. În iulie 2023 a coborât până la 10,7 la sută, iar în toamnă vom ajunge la o inflație mai mică de 10 la sută, prognozează expertul.

Pentru a aduce claritate în ceea ce privește recenta scădere a inflației în Moldova, este esențial să înțelegem două aspecte fundamentale, explică Ioniță.

În primul rând, scăderea inflației nu se traduce direct prin scăderea prețurilor. Inflația este un indicator care reflectă creșterea prețurilor. De exemplu, dacă în anul precedent inflația a fost de 34 la sută, aceasta înseamnă că prețurile au crescut cu 34 la sută. În prezent, inflația a scăzut la 10,7 la sută, ceea ce înseamnă că prețurile au crescut doar cu 10,7 la sută. Deși este cu trei ori mai mică decât în anul anterior, prețurile totuși au înregistrat o creștere. Prin urmare, o inflație mai mică indică doar o creștere mai lentă a prețurilor, dar nu implica scăderea acestora.

Cu toate acestea, în lunile de vară, s-a înregistrat fenomenul invers, cunoscut sub numele de deflație, adică scăderea prețurilor. În luna iunie, prețurile la produsele alimentare au scăzut cu 0,2%, iar în iulie cu 1,2%.

Răspunsul la întrebarea ,,De ce oamenii nu simt reducerea prețurilor, chiar dacă aceasta are loc?” necesită o privire retrospectivă asupra istoriei, mai adaugă Veaceslav Ioniță.

,,În anul 2020, Moldova a înregistrat cel mai scăzut nivel al inflației din istoria sa, de doar 0,39%. Așa inflației mică nu a fost nici pe vremea URSS, cel puțin în ultimii 15 ani de existență a URSS. Ferm putem spune că minim 5 ani nu am avut așa inflație mică ca in 2020.”, declară expertul.

Totodată, în luna mai 2023, prețurile medii la produsele alimentare au crescut cu 62 la sută față de anul 2020. Acest lucru înseamnă că în 2023, cu aceleași venituri, populația poate cumpăra mai puține produse alimentare decât în 2020. Scăderea de 1,4 la sută a prețurilor în două luni de vară din 2023 poate părea mică pentru a fi resimțită de populație, deoarece prețurile totuși rămân semnificativ mai mari decât în 2020, cu 59,4 la sută.

Astfel, este important să avem în vedere că efectele schimbărilor în inflație vor necesita timp pentru a se reflecta în mod semnificativ în viața cetățenilor, afirmă expertul.

Cifrele prezentate de Biroul Național de Statistică pot necesita un interval de timp considerabil pentru a fi cu adevărat resimțite în economia de zi cu zi a Moldovei.