Fermierii sunt mult mai susceptibili de a suferi de depresie, este concluzia la care a ajuns psihologul Maria Roth. Pentru prima dată, situația psihologică a fermierilor din Germania a fost cercetată științific, iar rezultatele sunt alarmante. După cum s-a dovedit, fermierii sunt mult mai susceptibili să fie afectați de depresie, anxietate și epuizare decât populația medie germană. În aceeași situație sunt agricultorii din toată lumea, scrie agrarheute.com.
Maria Roth rezumă: „Dacă iei în calcul toate variabilele, arată că doar 54 % dintre fermieri nu îndeplinesc niciunul dintre cele trei diagnostice și pot fi clasificați ca sănătoși. În consecință, aproape jumătate dintre fermierii sunt stresați psihic. Acest lucru mi-a confirmat ipoteza: fermierii au un risc mai mare de a dezvolta depresie, anxietate sau burnout decât populația generală.”
Tânăra cercetătoare provine dintr-o familie de fermieri dintr-un sat german și cunoaște foarte bine ce presupune viața de agricultor. „Este multă muncă, trezitul devreme, îngrijirea animalelor, aproape deloc vacanță și altele. Încă un factor mai este și birocrația complexă, felul în care agricultura este portretizată în mass-media, deciziile de politică agricolă și reputația profesiei în societate.”
Maria Roth lucrează acum ca psiholog într-o clinică bavareză. Cercetările ei arată că profesia agricolă este asociată cu cerințe mari asupra sănătății mintale și cu un risc ridicat de depresie, anxietate și epuizare. În țările industrializate, doar 2-3 % din populație lucrează în agricultură. „Totuși, ca producători ai alimentelor noastre, fermierii joacă un rol important, chiar fundamental, în societatea noastră.”
Maria Roth consideră că e nevoie urgentă de cercetări suplimentare pe această temă.