De ce este bine să cultivăm lucerna: Avantajele și proprietățile ei
Lucerna (Medicago sativa) aparține familiei leguminoaselor, ce are o perenitate cuprinsă între 8 și 10 ani. Aceasta are rădăcina pivotantă, ce poate explora adâncimi de sol mai mari de 2 m, lăstari erecți pe care se prind frunzele trifoliate, iar florile prezintă culoarea albastru- violet, scrie cotidianulagricol.ro.
Lucerna prezintă mai multe avantaje de cultivare și anume:
- Toleranță foarte mare la temperaturile scăzute de peste iarnă (-20 grade Celsius);
- Toleranță bună la secetă, cu răspuns favorabil aplicării irigării;
- Este mare fixatoare de azot atmosferic, de care beneficiază culturile următoare din rotație;
- Are un grad foarte mare de regenerare și se pot obține între 4-6 coase pe/an;
- Este ingredientul cu proporția cea mai mare în amestecurile destinate furajării în zootehnie, datorită conținutului ridicat de proteină și alte elemente necesare nutriției la animale;
- Este parte componentă la înființarea pajiștilor, alături de gramineele perene;
- Este o bună plantă meliferă ce contribuie la biodiversitatea entomofaunei utile.
Are mai multe întrebuințări și anume: masa verde proaspătă, siloz, fân, procesată sub formă de brichete sau granule etc;
Sămânța trebuie să fie certificată, respectând indicii de calitate prevăzuți în legislație. Este recomandat ca înainte de semănat, sămânța să fie tratată cu bacterii fixatoare de azot din genul Rhizobium, facilitând simbioza și formând nodozitățile de pe rădăcină. Pregătirea patului germinativ trebuie făcut foarte bine astfel încât sămânța să ia contact cu solul umed astfel realizându-se germinarea și răsărirea culturii.
Adâncimea de semănat nu trebuie să fie mai mare de 3 cm, unde se poate aplica o lucrare de tăvălugire pentru a păstra cât mai mult apa în sol. Norma de semănat poate varia între 20 -25 kg /ha- pentru a asigura o densitate de 1.000 pl/m². Calendaristic, semănatul se poate efectua după eliberarea și pregătirea terenului vara – 25-30 august (dacă umiditatea din sol este adecvată sau prin aplicarea unei udări de răsărire) sau primăvara devreme la începutul lunii martie -mijlocul lunii aprilie.
În ceea ce privește protecția culturii de lucernă ca primă măsură se va acorda o atenție deosebită combaterii buruienilor monocotile și dicotile.
O atenție deosebită trebuie acordată plantei parazit Cuscuta spp. prin aplicarea unui produs pe bază de glifosat (la 5 -7 zile după cosire) sau propizamid la aproximativ 2-3 săptămâni de la răsărire.
Datorită perenității sale, combaterea bolilor și dăunătorilor reprezintă un aspect important. Măsurile preventive și de combatere, respectiv aplicarea de fungicide și insecticide omologate pentru această cultură vor asigura condiții optime pentru obținerea unor producții cât mai mari.
Față de alte plante de cultură, lucerna nu are cerințe ridicate în ceea ce privește nutriția, dar este recomandat a fi aplicată o doză de 100-150 kg/azotat de amoniu sau nitrocalcar, iar P₂O₅ și K₂O în cantități cuprinse între 50-70 kg/ha.