De ce contează cu adevărat a doua doză de vaccin COVID-19?

A doua doză a unui vaccin COVID-19 induce un impuls puternic unei părți a sistemului imunitar care oferă o protecție antivirală largă, potrivit unui studiu.

 

Constatarea susține cu tărie opinia că a doua doză nu ar trebui să fie omisă.

 

Studiul, care apare în revista Nature, a fost conceput pentru a afla exact ce efecte are vaccinul, comercializat de Pfizer Inc., asupra numeroaselor componente ale răspunsului imun.

 

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la indivizi inoculați cu vaccinul. Au numărat anticorpii, au măsurat nivelurile de proteine ​​de semnalizare imunitară și au caracterizat expresia fiecărei gene în genomul a 242.479 tipuri și stări separate de celule imune.

 

A doua doză și sistemul tău imunitar

„Atenția lumii a fost recent fixată asupra vaccinurilor COVID-19, în special asupra noilor vaccinuri ARN”, spune Bali Pulendran, profesor de patologie și de microbiologie și imunologie la Universitatea Stanford.

 

„Este pentru prima dată când vaccinurile cu ARN au fost administrate vreodată oamenilor și nu avem nicio idee despre cum fac ceea ce fac: oferă 95% protecție împotriva COVID-19”, spune Pulendran.

 

În mod tradițional, baza imunologică principală pentru aprobarea noilor vaccinuri a fost capacitatea lor de a induce anticorpi neutralizanți: proteine ​​individualizate, create de celulele imune numite celule B, care se pot lipi de un virus și îl pot bloca de la infectarea celulelor.

„Efecte puternice și benefice”

În decembrie 2020, Stanford Medicine a început să inoculeze oamenii cu vaccinul Pfizer. Acest lucru a stimulat dorința lui Pulendran de a aduna un buletin complet cu privire la răspunsul imun la acesta.

 

Echipa a selectat 56 de voluntari sănătoși și a extras probe de sânge de la aceștia în mai multe momente de timp anterioare și următoare primelor și celei de-a doua doze. Cercetătorii au descoperit că prima doză crește nivelurile de anticorpi specifici SARS-CoV-2, așa cum era de așteptat, dar nu la fel de mult ca și a doua doză. A doua doză face, de asemenea, lucruri pe care prima nu le face sau abia le face.

 

În mod neașteptat, spune Pulendran, vaccinul – în special cea de-a doua doză – a provocat mobilizarea masivă a unui grup recent descoperit de celule care primesc primul răspuns, care sunt în mod normal rare și în repaus.

 

Identificate pentru prima dată într-un studiu recent asupra vaccinului condus de Pulendran, aceste celule – un mic subgrup de celule în general abundente numite monocite care exprimă niveluri ridicate de gene antivirale – abia se mișcă ca răspuns la o infecție COVID-19 reală. Dar vaccinul Pfizer i-a indus spre a o face-o.

 

Acest grup special de monocite, care fac parte din muzeul înnăscut, a constituit doar 0,01% din totalul celulelor sanguine circulante înainte de vaccinare. Dar, după al doilea vaccin Pfizer, numărul lor a crescut de 100 de ori pentru a reprezenta 1% din totalul celulelor sanguine. În plus, dispoziția lor a devenit mai puțin inflamatorii, dar mai intens antivirală. Ele par capabile să ofere o protecție largă împotriva diverselor infecții virale, spune Pulendran.

 

„Creșterea extraordinară a frecvenței acestor celule, la doar o zi după imunizarea de rapel, este surprinzătoare”, spune Pulendran. „Este posibil ca aceste celule să poată organiza o acțiune de reținere împotriva SARS-CoV-2, dar și împotriva altor viruși.”

 

Coautori suplimentari sunt de la Stanford și Centrul Național de Cercetare a Primatului Yerkes din Atlanta. Cercetătorii de la Quanterix, cu sediul în Billerica, Massachusetts și Universitatea Emory, au contribuit, de asemenea, la studiu.

 

Sursa: Universitatea Stanford