De ce au crescut prețurile în ritm galopant?
Prețurile cresc galopant în toată lumea. Inflația din SUA a atins un nivel record pentru ultimii 40 ani, și în Argentina și Turcia costurile bat toate estimările posibile. Republica Moldova se confruntă și ea cu cele mai mari majorări de prețuri din ultimii 15 ani. În cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT de la AGRO TV, specialiștii au analizat consecințele acestor schimbări în economia mondială și măsurile pe care le pot întreprinde autoritățile de la noi.
MIHAELA RUDENCO, prezentatoare: Cel mai probabil vom finaliza anul cu o inflație de 2 cifre peste 10%. Unii experți estimează chiar un coridor 14-15%. În ce măsură suntem afectați de această rată a inflației. Evident, ne costă mai mult coșul obișnuit de produse, primim mai puțin pentru aceiași bani, dar vrem să știm și care sunt cauzele din spatele acestui fenomen.
VIOREL GÎRBU, expert economic: Cauze sunt multe, sunt venite din exterior, nu s-a întâmplat nimic extraordinar în Republica Moldova. Inflația este de import. Noi acum vedem ce se întâmplă în Republica Moldova, cresc prețurile și care este reacția autorităților? Cea mai pronunțată reacție este din partea băncii naționale care a crescut rata de bază pentru a lupta cu creșterea prețurilor, dar lucrul acesta este un pic caraghios. Acum Ministerul Economiei ar face bine să se pună frumușel în fața calculatorului și să vină cu anumite studii, evaluări să vadă cum s-a schimbat economia mondială, unde apar oportunități.
În agricultură, 2021, în comparație cu 2020 a fost cât de cât mai puțin dramatic, nu și lipsit de probleme.
EDUARD GRAMA, fost ministru al Agriculturii: Nu putem spune că agricultorii au câștigat în acest an foarte mulți bani, ei și-au întors datoriile de anul trecut. Dar păcat să ne plângem din punctul acesta de vedere, a fost un an bun. Dar orice lucru pozitiv trage după el și niște lucruri negative și vorbim, de exemplu, de puterea de stocare. Nu sunt suficiente elevatoare în Moldova – blocajul de pe piața porumbului, a florii-soarelui. Am avut o roadă foarte bună, dar avem o problemă cu stocarea ei.
Experții nu se grăbesc să facă prognoze prea optimiste pentru 2022 și atenționează asupra riscurilor din economie, inclusiv din sectorul agroindustrial.
VIOREL GÎRBU, expert economic: Noi totuși intrăm într-un an destul de dificil pe un fundal negativ. Ce s-a întâmplat în anul curent mai curând poate fi caracterizat ca un fel de „festin pe timp de ciumă”. Cetățenii au cheltuit bani în stânga și în dreapta, au consumat ceea ce n-au putut să consume în 2020. În același timp, noi avem riscuri foarte mari în sectorul energetic. O să vedem cu o să arate facturile și cum o să ieșim noi în ianuarie, februarie din perioada rece a anului. Cred că o să fim destul de șifonați. Guvernul este foarte generos și aruncă bani, promite foarte multe, în special în domeniul social, ceea ce este până la urmă o exagerare. Dar totuși în plan economic nu mă aștept la niște schimbări calitative, fiindcă avem deja indicatori foarte buni în anul curent.
EDUARD GRAMA, fost ministru al Agriculturii: Nu va fi un an tot așa de pozitiv cum a fost acesta, sperăm că va fi un an normal. Așteptăm și niște precipitații și o iarnă cu mai multă zăpadă. Știți cum, agricultorii răsuflă cât de cât ușor la 1 iunie. Până la 1 iunie, riscuri sunt foarte multe. Îngrijorează faptul că inputurile cresc enorm de mult. Vorbim de îngrășăminte care au crescut practic dublu și nu se oprește din creștere. Automat asta duce și la costuri mai mari.
Totodată, specialiștii au depistat o situație îngrijorătoare în economie: antreprenorii în loc să investească banii în dezvoltarea afacerilor și să atragă credite pentru aceasta, din contra decid să-și înghețe banii în băncii. În consecință, producătorul autohton finanțează prin depozitele sale consumul populației și creșterea importurilor, care îl distrug într-un final.
Deficitul la balanța comercială din acest an ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari, estimează economiștii.
În fiecare luni, la 19:30, nu ratați emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco, doar la AGRO TV Moldova!