De-ar trăi moldovenii ca scoțienii…

 Viața devine, pe zi ce trece, tot mai stresantă. Prețurile au luat-o razna cu totul. Deranjant este faptul că au crescut costurile la produsele de primă necesitate. Cei mai afectați sunt oamenii cu venituri fixe, familiile tinere și păturile social-vulnerabile.

Oful oamenilor se aude cel mai bine la piață.

„Pe președinția asta trebuie de o gâtuit pentru prețuri. Totul s-a scumpit de 200 de ori, slănina costa 5 lei kilogramul, dar azi la piață era 40. Acum e 25 lei, asta e 500%, trebuie de-i gâtuit.”

„Prețurile sunt peste măsură la tot, prețurile se observă cu ochii închiși.”

„Roșiile sunt normale pe timpul acesta, la fel și cartofii, citricele însă s-au scumpit, la fel și castraveții, ei ajung la 40 de lei. Merele, sărmanii producători, nu pot să le vândă și sunt la prețul de 5-7 lei foarte frumoase sunt și păcat, merele noastre sunt gustoase, dar probabil că cei de mai sus nu au organizat ca producția noastră să fie prețuită, că e munca oamenilor, suntem un popor tare truditor.”

Pe lângă prețurile exagerate, și facturile la servicii le fac moldovenilor viața și mai grea.

„Comunalele de plătit, pentru noi nimic nu rămâne, dar noi am muncit. Viața e frumoasă, dar noi cu greutăți mari suntem.”

În timp ce producătorii autohtoni n-au unde să-și vândă marfa, la piață și în magazine găsești din abundență produse de import, care, de multe ori, sunt de o caltate îndoielnică, ori chiar periculoase pentru sănătate.

„Păcat că nu se realizează producția autohtonă, dar avem din Turcia, India iar asta e o catastrofă pentru agricultura noastră. ”

„Prețurile oleacă ascuțite, am cumpărat brânză de vaci, la 45 kilogramul, cam scump era 60 a ajuns la 70 brânza de vaci, asta de oi este 120, înainte o cumpăram cu 80 și 100, dar acum este 120-130 lei.”

 Dacă pentru moldoveni prețurile sunt astronomice, străinilor, care au salarii mai mari și un trai mai mult decât decent, nu li se pare așa tragic.

În această săptămână, am văzut pe străzile Chișinăului mai mulți bărbați îmbrăcați extravagant. Sunt suporteri care au venit să privească meciul Moldova-Scoția.

„Nu prea cunosc jucătorii din Moldova, știu că va fi o luptă grea azi. Am fost aici ultima dată cu vreo 17 ani în urmă, când am egalat scorul.”

„Prețurile sunt mici, în Scoția sunt mult mai mari.”

„ Nu, nu, pentru noi e foarte ieftin, undeva 25% din cât costă la noi. Îmi place aici.”

Dar nouă nu ne place! Potrivit expertului în economie Veaceslav Ioniță, în luna octombrie 2021, indicele prețului de consum a crescut cu 2,1%, cea mai mare creștere din ultimii 11 ani.

Precedentul anti-record a fost stabilit în februarie 2010, când prețurile au crescut cu 2,3%.