Prelucrează 700 de hectare de pământ, pe care cultivă grâu, rapiță, muștar, porumb și floarea-soarelui. Vorbim despre Edvard Bulgac, un fermier din raionul Ungheni. Pentru o agricultură performantă a avut nevoie de investiții, iar aici i-au venit în ajutor proiectele cu finanțare din afara țării.
Edvard Bulgac, producător agricol: ”Prin anii 2000, toate câmpurile acestea erau în pârloage. Sistemul vechi era distrus, altul nou abia începea să se formeze. Pe parcursul anilor precedenți și până în prezent încercăm pe unde putem, pe unde nu, să facem față cerințelor și să ne putem onora obligațiunile față de proprietarii pământului și față de stat, achitând impozitele și toate celelalte obligațiuni pe care le avem cu partenerii noștri de colaborare.”
Cu ajutorul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, Edvard Bulgac a obținut un grant în valoare de 30.000 mii de euro.
Edvard Bulgac, producător agricol: ”Datorită Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” ne-am aprovizionat cu tehnica necesară pentru a pregăti solul și a cultiva legumele la irigare prin tehnologiile moderne, care sunt aplicate deja de mai mulți ani în țările europene. Am procurat freză, care ne permite să pregătim stratul de sol pentru semințele mici, mașină de irigat și mașină de balotat paiele.”
Tendințele celor implicați în domeniul agro-industrial sunt spre modernizarea și digitalizarea sectorului, mergând ferm spre o agricultură altfel față de cea tradițională.
Edvard Bulgac, producător agricol: ”În Republica Moldova, specialiștii din agricultură nu sunt departe de tehnologiile moderne folosite în țările europene, doar că sistemul lor a fost creat pe parcursul mai multor ani. Noi ne dezvoltăm în ultimii 20 de ani. Normal că posibilitățile noastre diferă mult de posibilitățile vecinilor noștri. Suntem capabili și suntem școliți și pregătiți și pregătiți pentru o activitate normală, pentru tehnologiile moderne care sunt practicate în toată lumea.”
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele 2 regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate.
Programul susține cele 2 regiuni prin: eficientizarea guvernării – îmbunătățirea calității serviciilor și infrastructurii necesare; stimularea sectorului privat – sporirea investițiilor, îmbunătățirea economiei locale și crearea locurilor de muncă; încurajarea democrației participative – implicarea cetățenilor în procesele de guvernare democratică și consolidarea capacității acestora de a-și revendica drepturile.