Dacă nu cunoști ciupercile, nu te apuca să le culegi

Colectarea ciupercilor din apropierea gunoiștilor, din păduri, sau procurarea din locuri neautorizate implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului.

Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor pot apărea grețuri, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale. Peste 6 ore – dureri de cap, ameţeli, pierderi de conştiinţă, halucinaţii, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate.

Specialiștii vin cu recomandări în caz de intoxicaţie:

  • Apelați numărul de urgenţă 112;
  • Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă sau alt lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc;
  • Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului.

În vederea evitării intoxicaţiilor cu ciuperci, specialiștii vin cu următoarele recomandări:

  • consumaţi doar ciuperci procurate din locuri autorizate;
  • evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor, deoarece sunt toxice;
  • evitați să colectați și să consumați ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute;
  • evitați procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor;
  • nu gustați ciupercile în timpul colectării;
  • verificați ciupercile înainte de preparare;
  • evitați prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare;
  • evitați păstrarea ciupercilor la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil;
  • nu implicați în procesul de colectare copii și limitați consumul ciupercilor în rația alimentară a lor.

Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.

Trebuie să avem cunoștințe sigure în domeniu.