Dacă nu ai buruieni, nu ai biodiversitate, citește 5 principii după care se ghidează fermierii
Prin politica agricolă comună (PAC) și prin alte inițiative, UE intenționează să monitorizeze ”amprenta de carbon” a fiecărei activități agricole. Fermierii care îndeplinesc standardele cerute vor fi recompensați financiar.În conformitate cu Pactul climatic european și Planul de acțiune pentru economia circulară (CEAP), UE va elabora un cadru de reglementare pentru certificarea eliminărilor de dioxid de carbon (până în 2023), bazat pe o contabilizare solidă și transparentă a carbonului. Pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor climatice, fermierii trebuie să ”ajute” terenul să acumuleze și să păstreze apa, în același timp cu creșterea cantității de materie organică din sol, scrie http://www.revista-ferma.ro
Dacă nu ai buruieni, nu ai biodiversitate
Continuăm prezentarea câtorva principii după care se ghidează fermierul Paolo Brachetta pentru a realiza o agricultură organică profitabilă.
1. Sănătatea solului
Tot mai mulţi fermieri trec de la agricultura convenţională la cea în sistem bio. Sfatul lui Paolo Brachetta pentru aceștia este ”să uite totul, deoarece agricultura organică necesită o cu totul altă mentalitate. În primul rând, ar trebui să cunoască biologia solului, toate buruienile, bolile și dăunătorii, biologia acestora. În agricultura organică dacă nu ai buruieni. atunci nu ai biodiversitate, de fapt nu ai agricultură bio. În agricultura organică controlul buruienilor, al bolilor și dăunătorilor se face diferit, spre deosebire de sistemul convenţional, unde se merge foarte mult pe tratamente de acoperire”.
Disponibilitatea micro şi macro nutrienţilor din sol depinde și de activitatea microbiologică din sol. Pentru a cunoaște evoluția materiei organice și a ”ADN-ului solului”, fermierul a inițiat un proiect de monitorizare, la fiecare 6 luni, a schimbărilor microbiologice ce intervin în „viaţa” solului.
Încorporarea resturilor vegetale în sol este esențială pentru ”sechestrarea carbonului”, de aceea este important ca solul să fie acoperit o perioadă cât mai lungă cu un covor vegetal (culturi de bază sau culturi verzi).
Lamă pentru nivelare teren
2. Vertical tillage, pentru o rădăcină puternică
Rădăcina plantei primește cea mai mare atenție din partea fermierului. Toate lucrările solului se fac pentru ca rădăcina să se dezvolte cât mai puternic. ”Prin vertical tillage ajutăm solul să absoarbă în totalitate precipitațiile. Lucrarea pe care o facem noi costă cca. 50 euro/ha, dar nu este important cât costă, ci care sunt rezultatele. Investim în fiecare an, dar facem și profit”, a precizat Paolo Brachetta.
3. Maximul de ”energie” trebuie concentrat la semănat
Paolo Brachetta consideră că ”cea mai importantă activitate a fiecărui fermier este semănatul. Dacă această lucrare este bine făcută, adică seminţele sunt protejate de boli și plasate în zona cu umiditate, iar cultura răsare, atunci am făcut 50% din ceea ce noi avem de făcut”.
Înainte de semănat fiecare lot de semințe este verificat, se face un tratament cu un biostimulator pe bază de ciuperci (Trichoderma), care creează un mediu favorabil în jurul seminței și apoi micorize (ciuperci care trăiesc în simbioză cu rădăcinile plantelor) și care ajută la asimilarea microelementelor (inclusiv fosfor) de către plante.
4. Eliminarea băltirilor
În agricultura organică, băltirile provoacă pagube mult mai mari decât în agricultura convențională. Chiar dacă suprafața totală afectată prin băltire este mică, raportat la suprafața totală cultivată, efectul negativ asupra producței finale este amplificat de faptul că pe aceste suprafețe se dezvoltă o serie de buruieni care infestează apoi restul culturii.
Staționarea apei pe anumite suprafețe are drept cauză faptul că terenul nu este nivelat sau nu există o ușoară pantă care să ajute la scurgerea apei în canale. Pentru a elimina băltirile, în ferma lui Paolo Brachetta, după recoltat, în fiecare parcelă sunt identificate și marcate zonele afectate, după care urmează o scarificare în adâncime și apoi terenul este nivelat cu ajutorul unei lame.
5. Cea mai profitabilă cultură bio
Soia și grâul sunt cele mai importante culturi bio din ferma Agricola Alba, cu aproape 2000 ha fiecare, urmate de floarea-soarelui (600ha) și rapiță (200 ha). Cheltuielile medii în fermă sunt de 700 până la 750 euro/ha/cultură. Profitabilitatea maximă (pentru culturile organice) este la soia, unde prețul se anunță de cca. 680 euro/tonă, iar producția medie de cca. 2000 kg/ha, urmată de grâu. În ultimul an, diferența de preț dintre grâul convențional și cel cultivat în sistem organic a scăzut la mai puțin de 100 euro/tonă.
Grâul ecologic
Anul acesta, în ferma lui Paolo Brachetta, în sistem bio, producţia de grâu a fost de 4,5 tone/ha, în condițiile în care în toamnă s-a semănat foarte târziu (și înclusiv cu MA-ul), iar pe 300 ha nu au fost aplicate îngrăşăminte organice. În convenţional, pe 400 ha, producția de grâu a fost de 7,5 t/ha. Nu au fost probleme de calitate și conţinutul de proteine a fost de cca. 11-11,5%, ceea ce pentru grâul bio este normal. În cei 12 ani de când lucrez în ferme bio nu am avut în nici un an probleme cu micotoxinele la grâu.
Produse de protecția plantelor ecologice
În zonă, umiditatea relativă este destul de mică şi atunci și atacul bolilor este relativ redus, astfel că aplicarea de produse cu cupru şi sulf asigură o protecţie relativ bună pentru rugină. De asemenea, fermierul aplică unul sau două tratamente cu activatori ai rezistenţei pe bază de extract de alge, prin care se controlează complexul septorioză, fuzarioză şi făinare. Pentru afide şi ploşniţe se folosește praf de rocă silicioasă (diatomit), 5-6 kg/ha, care deranjează foarte mult insectele.
”În practică, diferenţa dintre agricultura organică și cea convențională este dată atât de preţul produselor, dar şi de diferența dintre subvenţii, tocmai de aceea agricultura organică se face bine, ori nu se face. Altfel furi banii publici…”, a concluzionat Paolo Brachetta.