Curtea de Conturi Europene, îngrijorată de protecția mărilor din UE

Mările Europei susțin aproximativ 6 milioane de locuri de muncă și industrii, inclusiv energia offshore, pescuitul și turismul.

Eforturile de a proteja mările Uniunii Europene nu reușesc să încetinească pierderea biodiversității sau să prevină pescuitul excesiv, Marea Mediterană fiind amenințată în mod special, a declarat un raport al auditorilor CCE (Curtea de Conturi Europeană).

Țările Uniunii Europene au acordat statutul protejat, la aproximativ 11% din suprafața lor marină, care include restricții privind pescuitul, explorarea petrolului și gazelor sau transportului maritim.

Cu toate acestea, doar 1% sunt strict protejate și mulți nu reușesc să protejeze speciile vulnerabile de amenințări, a declarat CCE.

„Acțiunea UE, nu a reușit să readucă mările europene la o bună stare de mediu și nici să aducă pescuitul la niveluri durabile”, a spus Joao Figueiredo al CCE. „Auditul nostru ridică în mod clar steagul roșu asupra protecției maritime a UE.”

Raportul acoperea mările din Spania, Franța, Italia și Portugalia și spunea că UE trebuie să ia în considerare protejarea mai multor zone mediteraneene împotriva pescuitului, care deteriorează fundul mării și poate provoca capturi de rechini și broaște țestoase.

Mările Europei susțin aproximativ 6 milioane de locuri de muncă și industrii, inclusiv energia offshore, pescuitul și turismul.

„Există loc de îmbunătățire”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, adăugând că Comisia va colabora cu statele membre pentru a pune în aplicare protecții. UE și guvernele naționale împărtășesc responsabilitatea pentru politicile de mediu.

Blocul de 27 de membri s-a angajat să își protejeze 30% din pământ și mări până în 2030, obiectiv stabilit pentru a fi discutat la un summit din China anul viitor, unde aproape 200 de țări vor negocia un tratat privind protejarea naturii.

Sursa informației: https://www.reuters.com/article/environmentNews/idUSKBN2861H2