Tăiem pomii corect
Fiecare agricultor știe că tăierea și curățarea pomilor este foarte importantă pentru sănătatea livezilor. Mărimea ramurilor trebuie gestionată, astfel încât resursele pomului să fie suficiente pentru roadă, pentru o durată de viață mai mare și, nu în ultimul rând, pentru un aspect frumos.
Înainte de a începe curățirea, trebuie înlăturate crengile uscate, precum și porțiunile afectate de boli. Potrivit specialiștilor, trebuie să tăiați o treime din ramuri, iar acest lucru va duce la o productivitate și o calitate mai înaltă a fructelor.
”Venim cu o recomandare ca înainte de a începe tăierile să vă asigurați că sunt mugurii de rod viabili. Se face prin diferite metode, la un laborator sau altă metodă mai simplă este să punem ramuri intr-un vas cu apă și la două săptămâni va înflori, atunci vom vedea care este situația”, Sergiu Popa, conferențiar universitar, UASM.
De multe ori, din neștiință, agricultorii plantează pomi în zone predispuse la înghețuri.
”În acest caz este recomandat ca tăierea și curățirea pomilor să se efectueze mai târziu decât la o plantație care se află pe vârf de deal.”
Dintre toți pomii, culturile de piersic și caise par să fie cele mai sensibile la temperaturi negative.
”Pentru a evita această situație, venim cu recomandări ca culturile de cais și piersic să fie lăsate cât mai târziu posibil, când începe procesul de dezmugurire atunci efectuăm tăierea. Deoarece, tăierea este un factor care accelerează procesul de dezmugurire, de exemplu dacă un pom îl tăiem și altul nu, acesta tăiat va înflori mai repede decât unul netăiat.”
Una din lucrările care ar amâna procesul de dezmugurire este stropirea pomilor cu lapte de var.
”De făcut ca pomii să fie albi în totalitate, astfel ei reflectă razele solare și se declanșează mai târziu intrarea pomilor în rod”, a menționat specialistul Sergiu Popa.
Potrivit specialiștilor, lipsa precipitațiilor din anul trecut va afecta roada din acest an.
”Este o problemă foarte mare din cauza condițiilor climaterice de anul trecut, în luna august și iunie am avut o secetă foarte mare, iar difererențierea mugurilor de rod pentru anul acesta a avut loc atunci. Și este posibil să vedem că sunt muguri de rod la mere, prune sau caise, dar în rezultat să nu fie dezvoltate toate primordiile florale și să rămânem doar cu muguri.”
În această perioadă, toate speciile pomicole se află în repaus vegitativ. Asta înseamnă că dacă temperaturile vor fi în continuă creștere, este posibilă inițierea procesului de dezmugurire.
În această fază pomii sunt foarte sensibili la îngheț, iar dacă temperatura aerului va scădea brusc, este posibil să avem pierderi.