Cumpărăm harbuji de import, în loc să-i mâncăm pe ai noștri

 

„E greu să ne imaginăm vara fără pepene verde – unul dintre cele mai sănătoase delicii, cu un conținut ridicat de apă. Dar știați că acesta este considerat o legumă și se înrudește cu dovleacul și castraveții? Astăzi avem peste o mie de soiuri de harbuji, care se cultiva în mai mult de o sută de țări.”

Ar putea fi o imagine cu Cucoş Sofia, păr lung, fructe şi în aer liber

Producătorii autohtoni se plâng că prețurile sunt prea mici, iar piața -supraîncărcată cu producție locală. Pe lângă asta, se mai și importă.

„Astăzi prețul e foarte mic la pepene, pepene avem foarte frumos, are gust, are calitate, dar nu are preț pentru că este 4 lei angro și nu se vinde, nu avem cumpărători, nu sunt oameni în țară. Am încercat să export, dar ei aici importă totul, aduc pepeni galbeni de la uzbeci și nu aș spune că sunt mai gustoși ca ai noștri, dar prețul e 10 lei și lumea cumpără de acolo și nu susține producătorul local.”

„Prețul este de 3,50 dar mai mult se vinde cu 3 lei, dar după semințele ce le cumpărăm și după toate lucrările prețul e mic, foarte. În minus nu ieșim, dar ieșim numai cu munca, câștigăm muncind altfel, târgul merge rău, cauza este că să nu aducă din import.”

„4 lei în timpul de față, mulțumim din Dumnezeu, ne-a păzit de sus de gheață. Nu se pot vinde pentru că aduc producție străină, iar a noastră stă pe deal, dar oricum dacă a noastră va fi bună lumea o va cumpăra pe a noastră.”

„Cam în tot anul în minus suntem, prețul este 4 lei.”

Primii pepeni verzi moldovenești au apărut la finele lunii iulie, începutul lui august. Producătorii îndeamnă consumatorii să aleagă cu grijă produsele de sezon, optând pentru cele autohtone, crescute natural. Astfel, vor avea grijă atât de sănătatea lor și a celor apropiați, cât și de dezvoltarea și încurajarea afacerilor agricole de la noi din țară.