Pandemia COVID-19 ne-a învățat o mulțime de lucruri. De la cât de ușor este să lucrezi de la distanță, la cât de repede pot fi lansate vaccinurile și de la cât de mult timp este nevoie pentru a găsi un leac și până la motivul pentru care unii oameni par a fi imuni la COVID.
Studii recente au arătat că unele persoane prezintă reacții supraomenești la această boală. Aceste persoane nu numai că au niveluri ridicate de anticorpi împotriva virusului, dar prezintă și un spectru de anticorpi care pot neutraliza și diferite variante. Un studiu care nu a făcut obiectul unei revizuiri de către experți, susține că a găsit motivul acestei capacități „supraomenești”.
Multe țări din Occident au reușit să inoculeze rapid populația împotriva COVID-19. Cu toate acestea, variante mai noi ale virusului, cum ar fi Delta, au reușit să pătrundă, chiar și la persoanele vaccinate, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva virusului în evoluție și la necesitatea introducerii unor doze de rapel. Studierea persoanelor care pot contracara o gamă largă de variante virale poate ajuta la dezvoltarea unor strategii suplimentare de limitare a bolii.
Studiul realizat la Universitatea Rockefeller din SUA a constatat că persoanele care prezentau aceste trăsături aveau un lucru în comun. Aceștia au fost mai întâi infectați cu virusul și apoi au fost inoculați atunci când vaccinurile au devenit disponibile. Anticorpii produși de aceste persoane ofereau un fel de „imunitate hibridă” care nu numai că era eficientă împotriva a șase variante ale SARS-CoV-2, dar și împotriva predecesorului său, SARS-CoV-1, și a altor virusuri găsite la lilieci, pangolini care ar putea deveni potențial infecțioase și la oameni, relatează NPR.
Potrivit Theodora Hatziioannou, unul dintre autorii studiului, SARS-CoV-1 este foarte diferit de virusul care cauzează COVID-19, și totuși acești anticorpi au funcționat împotriva lui. Probabil că testul suprem al acestor anticorpi a fost un virus modificat care purta 20 de mutații despre care se știe că ajută virusul să se sustragă sistemului imunitar. În timp ce acest virus modificat a reușit să supraviețuiască împotriva anticorpilor persoanelor care au fost doar infectate sau doar vaccinate, nu a putut supraviețui anticorpilor persoanelor care aveau „imunitate hibridă”.
Înseamnă acest lucru că cea mai bună modalitate de a deveni imun la virus este să fii mai întâi infectat și apoi vaccinat? Autorii studiului, cu siguranță, nu recomandă acest lucru. Studiul a inclus doar 14 participanți și nu ar fi recomandabil să se traseze linii directoare pentru populația generală pe baza unui număr atât de mic.
Un alt studiu preliminar publicat luna trecută a arătat că persoanele care nu fuseseră infectate anterior cu virusul SARS au demonstrat o anumită flexibilitate după ce au primit două doze de vaccin COVID. Hatziioannou a declarat pentru NPR, că se așteaptă ca anticorpii indivizilor care primesc o doză de rapel (a treia) să prezinte un răspuns mai larg, dacă nu chiar supraomenesc, permițându-ne în cele din urmă să obținem un avantaj asupra virusului.
Sursa informației: https://interestingengineering.com/scientists-now-know-why-some-people-gain-superhuman-immunity-to-covid-19