Cum trebuie să ne pregătim pentru Sărbătoarea de Paști

Aceste zile din Săptămâna Patimilor, care preced Învierea lui Iisus, reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală, înainte de cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

Pavel Borșevschi, Protoiereu Biserica „Sf. Dumitru”: „Săptămâna aceasta sunt șase zile în care Dumnezeu a creat lumea și din pricina păcatului a căzut, acum el o restabilește. Vine noul Adam, pentru Adam cel vechi, iată despre asta trebuie să vorbim, Și dacă nu vă ajung cuvinte, în noaptea Paștelui o să aflați cuvinte, că noi o să vi le spunem, multe o să vi le spunem. Numai dumneavoastră trebuie să fiți cu noi în această noapte.”

În Săptămâna Mare, creștinii țin post strict. Gospodinele fac curățenie, pregătind casa pentru această mare sărbătoare și fac cumpărăturile necesare preparării bucatelor tradiționale.

Pavel Borșevschi, Protoiereu Biserica „Sf. Dumitru”: „Săptămâna aceasta numaidecât credincioșii trebuie să și le pregătească cele care țin nemijlocit și de casa lor. Ouăle roșii, cozonacul, îngrijirea, țin minte de joia mare noi pe acasă făceam curat în curte neapărat, tot adunam. Și aici se ardeau și crengile sau stâlpările vechi de la duminica mare, fiindcă pe puneam pe cele noi, ele au semnificația lor deosebită, biruința asupra morții. Și numaidecât nu scapă din vedere și slujbele de la biserică.”

În noaptea de sâmbătă spre duminică credincioșii merg la biserică pentru a primi lumina lui Hristos. Fiecare își pregătește din timp o lumânare, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar.

Pavel Borșevschi, Protoiereu Biserica „Sf. Dumitru”: „Iată noi în noaptea Paștelui despre asta vorbim. Dar dacă iarăși ne uităm la bolfe și ne facem complimente că am slăbit și mai zicem și „Sărbătoare fericită!” în loc de „Hristos a Înviat!”, vai de capul nostru. De aceea, tema conversației, în această săptămână, să nu fie alta decât învierea lui Hristos. Dacă nu mă privește pe mine. care e folosul învierii? Dar mă privește pe mine personal! Noi ne-am împrietenit cu Hristos, că am fost alături de el la patima lui. Ești prieten cu mine, pentru că ai fost când mi-a fost greu.”

Hristos a murit prin suferință, de aceea noi trebuie să-L pomenim și slăvim, ori de câte ori avem ocazia,

Pavel Borșevschi, Protoiereu Biserica „Sf. Dumitru”: „Lumea aceasta este un ceas. Stăm înaintea Luminei Slavei lui Dumnezeu, așa cum vom sta când va veni Hristos. Ne bucurăm împreună și cântăm toată biserica „Hristos a Înviat!”, atât cât încape și de cât este nevoie ca să ne bucurăm cu adevărat.”

Paștele este cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății, care a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul Mântuitorului.