Cum tratăm cleiul de pe tulpina cireșului
Cleiul de pe tulpina cireșului este un semnal de alarmă pe care orice pomicultor adevărat nu îl va trece cu vederea.
Acest clei este rezultatul infectării pomului cu o ciupercă ce atacă scoarța și întrerupe circulația sevei. Oprirea circulației sevei va duce inevitabil la uscarea scoarței, a unor părți tot mai mari din cireș, ducând în cele din urmă și la moartea pomului.
Cleiul la cireș: ce este și cum apare
Bacteria responsabilă de producerea în exces a cleiului se numește Pseudomonas Syringae. Ea atacă zona cambială a pomului (după nivelul scoarței exterioare) și se hrănește cu seva copacului, în general la sâmburoase.
Studiile de specialitate din agronomie menționează că această ciupercă, în combinație cu monilioza, produc pagube însemnate pomului. Mai exact, cei doi agenți patogeni se ajută reciproc în hrănirea cu seva și, prin urmare, produc daune copacului pînă la uscarea acestuia.
Vă întrebați cum apare această ciupercă la cireș. În general, orice rană, indiferent că vorbim de una produsă de o insectă sau de om, poate crea un mediu propice de infectare. Cambiul fiind descoperit, ciuperca are o poartă de acces.
Ca un mijloc de apărare, pomul va produce cleiul, într-un ritm tot mai intens. Însă tocmai aceasta producere de clei favorizează „conservarea” ciupercii în interiorul copacului, aceasta continuând să se hrănească cu seva copacului.
Cea mai mare problema apare la modul în care se realizează tratamentul acestei boli. O bună parte vor utiliza fungicide chimice, însă aproape niciunul nu va reuși să omoare bacteria, aceasta fiind protejata de acel clei.
Tratament pentru cleiul la cireș
De aceea, pentru a rezolva cleiul pe tulpina cireșului, pentru a elimina ciuperca mai exact, va trebui sa adoptăm o acțiune mecanică.
Iată de ce ustensile avem nevoie pentru a curăța și trata rana cireșului.
- Cuțit– pe care îl dezinfectam. Cu acesta vom curața rana, eliminând pârțile cu clei si ușor sub acesta.
- Mastic pentru a sigila rana– Vom utiliza un mastic ce conține auxina și cupru, pentru a cicatriza rana. Se poate folosi și la altoirea cireșului.
- Vom folosi și o substanța pe bază de cupru (distruge agenții patogeni), vom pulveriza pe acel loc, după care, curățăm rana.
Prepararea substanței:
Prepararea este foarte simplă. Vom utiliza cum preparăm soluția: 15 grame de cupru la jumătate de litru de apă. Punem într-o sticla amestecul, agităm, apoi substanța rezultată o adăugăm într-un pulverizator.
Ce avem de făcut
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este să curățam cât mai bine zona infestată de pe scoarță, cu cuțitul, pana când dam de partea albicioasa a trunchiului. Putem da apoi si cu o perie pentru a curata micile resturi ramase in diverse orificii.
Apoi pulverizam cu soluția pe bază de cupru. Lăsăm să se usuce, iar ulterior aplicăm masticul. Dați cat mai bine cu mastic, astfel încât sa nu rămână zone neacoperite. Fiecare rană se curata si se tratează in parte, de preferat in aceeași zi.
Efectele infectării cu aceasta ciuperca pot fi cat se poate de dure pentru pom. In primul rând, așa cum subliniam si anterior, cireșul va avea o imunitate mai scăzută la boli si, de asemenea, va avea o rezistenta mai mica la îngheț.
O metoda alternativa pentru a scapă de cleiul la pomi
Printre pomicultori circula de asemenea si o metoda clasica, ecologica, de a combate acest clei. Se folosește in acest caz oțetul. Se înmoaie bine o cârpa in oțet si se spală respectivul clei de pe copac.
Important este ca temperatura exterioara sa fie de peste 5 grade Celsius.
De ce apare cleiul la cireș
Pot fi numeroase cauze care duc la infectarea cu aceasta ciuperca, însă cele mai frecvente sunt perioadele de umidități considerabile, de peste 75-80%. Totodată si umiditatea crescuta in sol duce la apariția acestui clei.
Poarta de intrare a patogenilor sunt crăpăturile si rănile de la nivelul scoarței copacului, precum si utilizarea unor instrumente nedezinfectate la tăieri.
Este important de precizat ca aceasta metoda poate fi folosit cu succes si la alte sâmburoase, precum piersicul, prunul, vișinul etc.